Ma Dénes napja van.

Új engedélykiadási gyakorlat az erősen túlsúlyos szerelvényekre

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. (új mérlegelési gyakorlat miatt) 2020. június 15. után különleges feltételhez és időponthoz köti az erősen túlsúlyos és/vagy túlméretes járműszerelvények közlekedéséhez szükséges engedélyek kiadását. Az új procedúra azokat a járműveket érinti, melyek hozzávetőleg 80 tonna felettiek, 3,5 méternél szélesebbek vagy 24 méternél hosszabbak, ezért az ismert hídmérleg-állomásokon azokat nem lehet lemérni — tájékoztatta egyesületünket a közútkezelő.


Mint a Magyar Közút felvázolta: a fenti eljárásrend a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kérelmezőt a társaság az igénylést követően tájékoztatja, hogy az eddigiekben is ismert közútkezelői hozzájárulás időkorlátain belül pontosan mely napon és mely napszakban közlekedhet a szállítmány, mely csak az idő és hely szerint előre egyeztetett mobil mérőpontig mehet el. Az engedélyeket minden esetben ezentúl csak a mérlegelés helyszínéig állítják ki, az onnantól való továbbhaladáshoz újabb engedélyre van szükség, melynek vázlatát már előkészítik a mérést végző szakembereknek, így a továbbhaladásra feljogosító hozzájárulást késedelem nélkül megkapja a szállító vállalkozás, melynek nem kell ezért külön eljárási díjat fizetnie.


Késedelemre csak akkor kerül sor, ha a mérlegelésnél derül ki, hogy a szállító által előre bejelentett túlsúly- vagy túlméret-sávba a járműszerelvény nem fér bele, és új engedélyt kell készíteni. Ha a kérvényező nem kap ilyen írásos tájékoztatást, az azt jelenti, hogy a hozzájárulás érvényességi idején belül, az abban szereplő útvonalon és feltételek betartása mellett tetszőlegesen közlekedhet.

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.