Ma Mihály napja van.

Újabb könnyítés a gépkocsivezetők személyforgalomban történő határátlépéseinél

Az ORFK-val történt előzetes egyeztetést követően örömmel tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a továbbiakban nincs szükség a személyforgalomban történő beléptetéskor az egyedi méltányossági kérelem benyújtására a külföldi állampolgárságú gépkocsivezetők esetében sem, ha tranzitálás a belépés célja. A munkáltatói igazolás dokumentuma lehet az EU által is ajánlott ANNEX 3 nyomtatvány, amelyet elegendő egyszer elkészíteni – céges aláírással ellátva – a gépkocsivezető részére.


Az ORFK-nak megküldött kérdéseinkre érkezett válaszból kiderül, hogy méltányossági kérelem benyújtására a személyforgalomban történő belépéskor a jövőben csak akkor van szükség, ha a külföldi állampolgár magyarországi tartózkodás céljával jelentkezik a határon. Ez alól azonban kivételt képeznek azon országok állampolgárai, akik külön Kormányrendelet értelmében korlátozásmentesen léphetnek be Magyarországra (jelenleg szerb, osztrák, német, cseh, szlovák, horvát, szlovén és bolgár állampolgárok – FIGYELEM, a járványhelyzet alakulása miatt a korlátozott és a korlátozásmentes országok listája folyamatosan változhat, ezért kérjük, kísérje figyelemmel az erről szóló híradásainkat is!)

A tranzitcél igazolására megfelelő dokumentum az ANNEX3 nyomtatvány, amelyet céges aláírással ellátva kell átadni a személyforgalomban határátlépésre érkező gépkocsivezetőnek. A beléptetést minden esetben rövid COVID19 fertőzésre irányuló egészségügyi ellenőrzés előzi meg, amelynek negatív eredménye esetén a beléptetés engedélyezett.

Összefoglalva: Magyarország területén a tranzitáthaladásra mind személyforgalomban, mind teherforgalomban lehetőség van állampolgársági kategóriától és külön kérelemtől függetlenül. Magyarországi úticéllal teherforgalomban szintén állampolgárságtól függetlenül be lehet utazni, személyforgalomban jelenleg a korlátozás nélküli beutazás csak egyes állampolgársági kategóriáknak lehetséges, minden más esetben méltányossági kérelmet kell benyújtani. A Schengeni Határ-ellenőrzési Kódexben előírt feltételeket továbbra is mindenkinek be kell tartania.

Az ORFK tájékoztató levelét IDE» kattintva olvashatja el.

MKFE Kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.