Ma Márk napja van.

Éjszakai időablakos lesz idén a mindszenti kamionstop

Újabb eredményes MKFE kezdeményezésről tudunk beszámolni: az MKFE kérésére a kormányzat – hasonlóan az augusztus 20-i hosszú hétvégén elért könnyítéshez – két éjjeli időablakot nyitott a mindszenti hosszú hétvégén esedékes kamionstopon (az első időablaknak köszönhetően gyakorlatilag csak vasárnap hajnalban kezdődik a korlátozott időszak). A hazai utakon a nehéz-tehergépjárművek bármilyen viszonylatban szabadon közlekedhetnek szombaton 22:00 órától vasárnap 06:00 óráig, valamint vasárnap 22:00 órától hétfőn 06:00 óráig. A nappali, a két szakaszra tagolódó ünnepi korlátozás mind belföldi, mind pedig nemzetközi forgalomban közlekedőkre, valamint az összes környezetvédelmi osztályba tartozó tehergépjárműre vonatkozik hazánk útjain. Az államhatártól a telephelyig a korlátozott nappali órákban hazagurulni nem lehet. 


Mindenszentek hétvégéjén az alábbiak szerint alakul tehát a kamionstop órarendje Magyarországon:

2021. október 30. (szombat) 22:00 órától » október 31. (vasárnap) 06:00 óráig
(szabad éjszakai időablak minden 7,5 t össztömeg fölötti tehergépjárműre) + ÓRAÁTÁLLÍTÁS

2021. október 31. (vasárnap) 06:00 órától » október 31. (vasárnap) 22:00 óráig
(korlátozás minden 7,5 t össztömeg fölötti tehergépjárműre)

2021. október 31. (vasárnap) 22:00 órától » november 1. (hétfő) 06:00 óráig
(szabad éjszakai időablak minden 7,5 t össztömeg fölötti tehergépjárműre)

2021. november 1. (hétfő) 06:00 órától » november 1. (hétfő) 22:00 óráig
(korlátozás minden 7,5 t össztömeg fölötti tehergépjárműre)

a szakminisztérium közleménye »

dr. Mosóczi László államtitkár válasza »


A kevésbé szennyező, nemzetközi forgalomban közlekedő járművek téli mentessége — mint minden évben — csak november 4-én kezdődik, a közlekedési tilalom az EURO 3-as vagy annál jobb környezetvédelmi besorolású tehergépkocsikra is vonatkozik még ezen a hétvégén!


NAPPAL NEM LEHET HAZAGURULNI A TELEPHELYIG! — A nappali korlátozott órákban az államhatártól nem lehet hazagurulni a telephelyig vagy a lerakóhelyig. Ez a kedvezmény minden évben csak júliusra és augusztusra érvényes. A mindszenti hétvége éjjelein ellenben bármilyen viszonylatban szabad a közlekedés.


KIVÉTELEK MAGYARORSZÁGON — Mentességet élveznek az élő állatot, friss tejet, tejterméket, friss és fagyasztott húst és hústerméket, friss pékárut, gyorsan romló élelmiszert, tojást, valamint friss, nyers, nem fagyasztott, nem szárított, nem feldolgozott zöldséget és gyümölcsöt, gabonát stb. szállító — illetve ilyen szállítási cél érdekében a fel- és lerakóhely között, továbbá azok és a telephely viszonylatában üresen közlekedő — tehergépkocsik.

Ezen kívül a közlekedési korlátozás alól mentesülők körét a 190/2008-as kormányrendelet 5. §-a rögzíti, melyet mindig megtalál honlapunk nyitóoldalán, a közlekedési korlátozásoknál vagy közvetlenül itt (MEGNYITÁS »).


FONTOS! Ha Ön romlandó élelmiszert szállít vagy fuvaroz, a menetokmányon mindenképpen legyen feltüntetve, hogy „romlandó” (nemzetközi menet- ill. fuvarlevélen angolul: „perishable”)! Szintén lényeges, hogy a mentességek egyes eseteiben a tehergépjármű vezetőjének menetokmányként a fedélzeten kell tartania a megbízó vagy a szállító által kitöltött iratot, azaz a kormányrendelet 4. melléklete szerinti tartalommal kiállított nyilatkozatot.


Egyesületünk és társ-érdekképviseletünk kérésére utoljára az augusztusi hosszú hétvégén került sor a kamionstop feloldására. Ugyanakkor az ITM-nek benyújtott szakmai javaslataink között régóta szerepel az éjszakai időablak (22:00 - 06:00 közötti) általános bevezetése, hogy a tilalom vasárnaponként és ünnepnapokon rövidebb ideig, 06:00 - 22:00 óra között legyen érvényben. Az ősszel megkezdett szakmai egyeztetéseken újra napirendre került ez a javaslat is a tilalmi jogszabály (190/2008. Korm. rendelet) módosítása kapcsán.

MKFE Kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.