Ma Gedeon napja van.

Budai Vár: egyre kilátástalanabb a turistabuszok helyzete

A Budavári Önkormányzat megszigorította a turistabuszok behajtását: 2022. december 5. óta elviekben működik az engedély-kiadás, azonban kedvezőtlen szabályrendszeren és egy kitölthető űrlapon kívül semmi nem garantálja, hogy a buszt fel is engedik a várba.


Még két hónap sem telt el azóta, hogy a turistabuszos vállalkozások budavári helyzetéről írtunk, az események máris gyors fordulatot vettek. A 2022. szeptember 11-i időközi választások óta felerősödtek a turistabusz-ellenes hangok. A helyi politikusok szakmai útkeresés helyett politikai csatározásokat folytatnak. Összemossák a hop-on-hop-off rendszerű városnéző buszokat a különjárati személyszállítással, „buszterror” vezényszóval a lakosság hergelése zajlik. A képviselők hangzatos ígéretekkel igyekeznek bizonyítani rátermettségüket a szavazóik előtt, azonban a szakma szereplőinek is méltányolható megoldás még nem született.


A helyzet 2022. december 6-i állása szerint különjárati autóbusszal naponta 06:00 és 22:00 óra között lehet felhajtani a várba. A behajtási engedélykérelmeket (várakozási engedély néven) az I. Kerületi Önkormányzat Városfejlesztési, Innovációs és Környezetvédelmi Bizottsága bírálja el és adja ki. A testület megtagadhatja a várakozási hozzájárulás kiadását abban az esetben, ha a helyi sajátosságokra figyelemmel a lakosság egészségének védelme, az utasforgalom biztonságos és magas színvonalú ellátása, vagy a környezetvédelem érdekében indokolt.


Egyesületünk és a velünk szövetséges turisztikai szervezetek szakmailag átgondolatlannak és gyakorlatban kivitelezhetetlennek tartják a szabályozást, hiszen nincs körvonalazva, hogy az illetékesek milyen paraméterek mentén hozzák meg döntésüket; hogyan lehet éves engedélynél utaslétszámot előre lejelenteni; az új szabályokról nem értesülő autóbusz-vezető hová tegye le az utasait behajtási engedély híján stb.


2022. december 5-én az önkormányzat közzétette honlapján a turistabuszok behajtására vonatkozó tudnivalókat, valamint azt az űrlapot, melyen a behajtási jogosultság igényelhető.

 

tovább az önkormányzat honlapjára »

 

A fuvarozói érdekképviseletek és a velük szövetséges turisztikai szervezetek tovább folytatják az egyeztetéseket a különjárati buszosok és idegenforgalmi csoportok boldogulásának elősegítése érdekében.

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.