Ma Zsigmond napja van.

Tűzoltó készülékekre vonatkozó szabályok Magyarországon

A 2016. január 1. óta életben lévő szabályozás szerint az alább megjelölt tűzoltó készülékeket kell készenlétben tartani a tehergépkocsikon, autóbuszokon és veszélyes árut szállító járműveken. Kérjük tagjainkat, hogy a biztonságos közlekedés, valamint a büntetések elkerülése érdekében mindig tartsák járművükön az előírt tűzoltó készüléket!

A KÖHÉM rendelet szerint 2016. január 1-től Magyarországon a következő szabályok vannak érvényben a tűzoltó készülékre vonatkozóan:

1. Tehergépkocsin, mezőgazdasági vontatón és lassú járművön, továbbá a tehergépkocsiból és pótkocsiból, valamint nyerges vontatóból és félpótkocsiból álló járműszerelvényen, amelynek megengedett legnagyobb össztömege:

a) meghaladja a 3500 kg-ot, de legfeljebb 12 000 kg 1 db legalább 6 kg-os
b) meghaladja a 12 000 kg-ot 1 db legalább 12 kg-os vagy
2 db legalább 6 kg-os

A, B és C tűzosztályú tüzek oltására alkalmas, szabványos, por oltóanyagú, hordozható tűzoltó készüléket kell készenlétben tartani a járműtűz eloltására.


2.
Az autóbuszon a járműtűz eloltására A, B és C tűzosztályú tüzek oltására alkalmas, szabványos, por oltóanyagú, hordozható tűzoltó készüléket kell készenlétben tartani.

a) 30 személy befogadóképességig 1 db legalább 3 kg-os
b) 31-100 személy befogadóképesség között 1 db legalább 6 kg-os
c) 100 személy befogadóképesség felett 1 db legalább 12 kg-os vagy 
2 db legalább 6 kg-os

Az 1-2 pontokban meghatározott tűzoltó készülékek más oltóanyagú, de legalább azonos oltási teljesítményű hordozható tűzoltó készülékkel helyettesíthetőek.

A veszélyes anyagot szállító járművön a veszélyes áruk közúti szállítására vonatkozó jogszabályban előírtaknak megfelelő, de legalább az 1. pont szerinti tűzoltó készüléket kell készenlétben tartani.


MKFE kommunikáció
Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.