Ma Alexandra, Erik napja van.

Életbe lépett az új schengeni határellenőrzési kódex

A 2017 áprilisában hatályba lépett új schengeni határellenőrzési kódex nem eredményezett megnövekedett várakozási időt a határokon.

2017. április 7-én hatályba lépett az új schengeni határellenőrzési kódex. A rendelet értelmében minden Schengen zónába belépő állampolgár – EU tagország állampolgára, harmadik ország állampolgára – úti okmányait ellenőrizni kell, belépéskor és kilépéskor egyaránt. Erre azért van szükség, hogy a hatóságok meggyőződjenek arról, hogy az illető nem jelent biztonsági, közrendvédelmi, illetve közegészségügyi kockázatot a Schengen zónában.

Ilyen ellenőrzésre a szlovák-ukrán, a magyar-horvát, a magyar-ukrán, a magyar-szerb, a szlovén-horvát, román-magyar határátkelőhelyeken kell számítani – mind belépéskor, mind kilépéskor.
A magyar-román határon a Magyarországról kilépő utasokat csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik, befelé azonban valamennyi utasnál az új ellenőrzést kell alkalmazniuk.

A román határrendészet honlapján folyamatosan frissülő adatok szerint a várakozási idő mindenütt megfelel a megszokott forgalmi adatoknak.

(Forrás: MTI)

MKFE kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.