Ma Gergely napja van.

Január 31-ig érvényesek a 2017-es ukrán közúti árufuvarozási engedélyek

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint az ukrán és magyar fél között megtörtént a 2018. évi bilaterális engedélyek egy részének előzetes cseréje. Ezek kézbesítése, feldolgozása előreláthatólag ezen a héten megtörténik. A 2017-es engedélyek 2018. január 31-ig érvényesek, ezen az időszakon túl – 2018-as engedély nélkül – csak CEMT engedéllyel végezhető fuvarfeladat Ukrajna területén.


A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a 2018-as engedélyeket illetően nem tudott megállapodni az ukrán féllel sem a 2017-ben tartott vegyesbizottsági ülésen, sem az azóta eltelt időszakban, ugyanis az ukrán fél az engedélyszám emelését szorgalmazza, amelyet az NFM az MKFE-vel egyetértésben elutasított. Tekintettel arra, hogy a 2017-es engedélyek 2018. január 31-ig érvényesek, így a két ország közötti áruforgalomban fennakadások várhatóak, amelyről a korábbiakban már tájékoztattuk a tagságot. Ezt megelőzendő az NFM úgy döntött, hogy a megállapodás hiánya ellenére, előzetes engedélycserére kerüljön sor, amely a múlt héten lezajlott.

Az engedélyek postázása folyamatban van, de az NFM tájékoztatása szerint az ukrán féltől még nem érkeztek meg a dokumentumok a minisztérium illetékes főosztályára, ezért a 2018. évi engedélyek még nem érhetők el a fuvarozók részére.

Felhívjuk Tisztelt Tagjaink figyelmét, hogy a 2017. évi engedélyek 2018. január 31-ig érvényesek. Ez azt jelenti, hogy amennyiben 2017. évi engedéllyel lépnek be Ukrajna területére és 2018. február 1-ig nem hagyják el Ukrajnát, a hatóságok engedély nélküli tartózkodást állapítanak meg és bírságot fognak kivetni.

A 2018. évi kétoldalú engedélyek megérkezéséig kizárólag CEMT engedéllyel tudnak Ukrajna területén fuvarozni.

 

MKFE kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.