Ma Mihály napja van.

Kevés gyümölcs egyelőre mégis behozható a határon

EMLÉKEZTETŐ — Az illetékes magyar szakminisztérium 2019 végén arról döntött: enyhít azon a növényegészségügyi rendelkezésen, mely 2019. december 14-én lépett életbe az EU külső határain. Az európai döntéshozók további szigorító intézkedésének hatályba lépéséig tehát nem szükséges növényegészségügyi bizonyítvány a személyes fogyasztásra szánt, kis mennyiségű zöldség- és gyümölcsfélék behozatalához.


Mint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2019. december 18-án kiadott közleménye beszámol róla: az 1 darab vagy 5 kg alatti, személyes fogyasztásra szánt zöldségek és gyümölcsök egyelőre szabadon behozhatók az unió területére. Az enyhítés azonban kizárólag az utazók poggyászában hozott árukra és csak magyarországi határátlépésnél érvényes addig, amíg az EU Bizottsága meg nem állapítja a mennyiségi küszöbértékeket.


Mint korábban beszámoltunk róla: új növényegészségügyi rendelkezés lépett életbe, mely 2019. december 14-től — néhány kivételtől eltekintve — az unió külső határain növényegészségügyi bizonyítványhoz köti a zöldségek, gyümölcsök, oltványok, csemeték, tövek, gyökerek, vetőmagok, szaporítóanyagok stb. behozatalát.


Két fontos tudnivaló:

mivel a burgonya (a növényi károsítók megjelenése szempontjából) fokozott kockázatot rejt magában, ezért a burgonyára nem él a kis mennyiségű engedmény; egyetlen darabot sem szabad behozni növényegészségügyi bizonyítvány nélkül!

a növények körében szintén korlátozás alá esik a karácsonyfaként árusítható kivágott fenyőfa! Ehhez szintén bizonyítvány szükséges az uniós külső határokon!


A NÉBIH legfrissebb közleménye a kis mennyiségű behozatalról (december 18.) »

idegennyelvű plakátok és szórólapok »

Az EU Bizottságának honlapján megjelent két kisfilm »

tájékoztató plakát minden tagállam nyelvén »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.