Ma Gedeon, Johanna napja van.

Koronavírus: hírek információk Lengyelországból

A koronavírus-járvány terjedése miatt a magyar kormány veszélyhelyzetet hirdetett 2020. március 11-én 15:00 órától. A környező országokban is korlátozások léptek életbe. Az érvényben lévő egészségügyi korlátozásokról, magatartási szabályokról Lengyelország vonatkozásában itt olvashat. A jogszabályokban nem előírt, de a munkavégzés során megkövetelt védőfelszerelések használata kötelező.


AZ ALÁBBI LINKEN ÉRHETŐ EL A HIVATALOS, MAGYARORSZÁG KORMÁNYA ÁLTAL ÜZEMELTETETT KORONAVÍRUS TÁJÉKOZTATÓ OLDAL: koronavirus.gov.hu Cikkünk folyamatosan frissül!

Felhívjuk a figyelmüket, hogy az MKFE weboldalán és egyéb információs felületein közölt hírek és adatok tájékoztató jellegűek, az információ pontatlanságából eredő esetleges károkért felelősséget nem vállalunk!

LENGYELORSZÁG


december 17., péntek, 11:50

Lengyelország: 2021. december 17-én (pénteken) 00:00 órától a schengeni övezeten kívülről érkező személyek közül eltörölték a hivatásos gépkocsivezetőkre vonatkozó tesztkötelezettséget. A kamionosok tehát péntektől teszt nélkül is bemehetnek Lengyelországba az EU külső határán.

december 15., szerda, 12:10

Lengyelország: 2021. december 15-én (szerdán) 00:00 óra óta a schengeni övezeten kívülről érkezőket csak koronavírus-teszttel engedik be Lengyelországba. A Schengenen belül közlekedőket a tesztelési kötelezettség nem érinti.

március 1., hétfő, 09:15

Lengyelország: módosultak a karanténszabályok (vonatkozó rendelet »). A közúti árufuvarozásban résztvevő, hivatásos gépjárművezetők mentesülnek a karantén alól, és a Lengyelországba történő belépéskor negatív teszteredményt sem kell bemutatniuk. A két kötelezettség akkor sem vonatkozik hivatásos gépjárművezetőkre, ha személyforgalomban közlekednek, abban az esetben, ha hitelt érdemlően bizonyítani tudják, hogy nemzetközi árutovábbításban vettek részt, vagy fognak részt venni (ANNEX III; PDF). További információk »

június 4., csütörtök, 17:12

Lengyelország: május 30. óta személyforgalomban is átutazhatnak Lengyelországon más államok gépjárművezetői, amennyiben a határon bemutatják a munkaszerződésüket, GKI-kártyát vagy bármely más dokumentumot, amely igazolja, hogy hivatásos gépjárművezetők.

május 28., csütörtök, 13:45

Lengyelország: így alakul a kamionstop a pünkösdi hosszú hétvégén (tovább) »

május 13., szerda, 14:36

Lengyelország: május 12-én a lengyel kormány meghosszabbította a határellenőrzést június 12-ig. A lengyel nyelvű tájékoztató elérhető innen »

április 30., csütörtök, 11:44

Lengyelország: eltörölték az április 30-i (a május 1-i ünnepnap előesti) kamionstopot. Emellett a lengyel társegyesület figyelmeztet arra is, hogy a hétvége további korlátozásait nem függesztették fel! A május 1-jei ünnepi korlátozások listáját bejelentkezés után a „Közlekedési korlátozások” kiadványunkban találja.

április 17., péntek, 14:26

Lengyelország: – VEZETÉSI ÉS PIHENŐIDŐK

Április 17-től május 31-ig meghosszabbították a mentességeket:

• A napi vezetési idő nem haladhatja meg a 11 órát.
• A heti vezetési idő nem haladhatja meg a 60 órát.
• A teljes vezetési idő az egymást követő kéthetes időszak alatt nem haladhatja meg a 96 órát.
• 5 óra 30 perc vezetési periódus után a járművezetőnek legalább 45 perc folyamatos szünetet köteles tartani.
• a rendes heti pihenőidőt a kabinban is el lehet tölteni, amennyiben a kabin erre megfelelő, és ez idő alatt az autó parkoló pozícióban van.

A hosszabb vezetési idő (9-11 óra) miatt a napi és a heti pihenőidő szabályokban nincs változás.

A mentesség az árufuvarozásra vonatkozik, személyszállításra csak akkor, ha az állampolgárokat hazaszállítja.

március 26., csütörtök, 12:12
Lengyelország: március 24-től már a 3,5 t alatti, árutovábbításban résztvevő gépjárművezetőknek sem kötelező a karantén Lengyelországban.

március 18., szerda, 19:20
Lengyelország Továbbra is működik a határokon az ellenőrzés, de a bevezetett (karantén) szabályok a nemzetközi áruszállításra és a gépkocsivezetőkre nem vonatkoznak.
A jelenleg működő határátkelőhelyek listája ITT>> érhető el.
Március 19-én a lengyel egészségügy miniszter felfüggesztette a járművezetők nyilatkozattételi kötelezettségét. A karantén továbbra sem kötelező a gépjárművezetők számára. Az egészségügyi ellenőrzésekre továbbra is sor kerül a határátkelőhelyeken. Azok a járművezetők, akiknek hőmérséklete meghaladja a 38 fokot, automatikusan orvosi vizsgálaton esnek át, és nem tudják folytatni a vezetést.
A Lengyelországba belépő tehergépjárművezetőknek ki kell tölteniük egy formanyomtatványt, amely letölthetők angol>>, orosz>> vagy  ukrán>> nyelven. (Kattintson a kiválasztott nyelvre a dokumentum letöltéséhez!) A gyorsabb határátlépés érdekében ezeket kérjük töltsék ki a határ elérése előtt!
A határokon a várakozási idő jelentősen megnövekedett! (Lengyel határinfók ITT>>)
Egészségügyi ellenőrzésre a határátkelőhelyeken is sor kerül. Azok a sofőrök, akiknek a testhőmérséklete meghaladja a 38 fokot, automatikusan orvosi vizsgálaton esnek át, és nem tudják folytatni a vezetést.

A nemzetközi áruszállításban dolgozók vezetési és pihenőidőre vonatkozó szabályainak könnyítései március 18. és április 16. között érvényesek, az alábbiak szerint:

  • A napi vezetési idő nem haladhatja meg a 11 órát.
  • A heti vezetési idő nem haladhatja meg a 60 órát.
  • A teljes vezetési idő az egymást követő kéthetes időszak alatt nem haladhatja meg a 96 órát.
  • 5 óra 30 perc vezetési periódus után a járművezetőnek legalább 45 perc folyamatos szünetet köteles tartani.

A hosszabb vezetési idő (9-11 óra) miatt a napi és a heti pihenőidő szabályokban nincs változás.

Forrás: ZMPD

március 13., péntek, 20:56
Lengyelország - Az MTI tájékoztatása szerint a Covid-19-fertőzés megelőzése érdekében Lengyelország ideiglenesen visszaállítja a teljes határellenőrzést, nem engednek be külföldieket az országba - jelentette be Mateusz Morawiecki kormányfő a koronavírus-helyzet kezelésére létrehozott válságstáb pénteki tanácskozása után. Az intézkedés egyelőre tíz napra szól, de meghosszabbítható. A külföldről hazatérő lengyel állampolgárokat 14 napos karanténba helyezik - mondta Morawiecki.
A kormányfő közölte: az árubehozatal továbbra is lehetséges lesz, a határátkelőknél azonban egészségügyi ellenőrzést vezetnek be (a védőfelszerelések megléte - maszk, gumikesztyű, kézfertőtlenítő - erősen ajánlott! Erről számol be a lengyel 40ton.net portál is, amely szerint a kamionforgalomra nem lesz érvényes a korlátozás, a gépkocsivezetők mentesülnek a karantén alól, és Lengyelország azokat az ukrán és fehérorosz gépkocsivezetőket is beengedi majd, akik lengyel fuvarozó vállalkozásoknál dolgoznak.
A lengyel miniszterelnök tájékoztatója is megerősítette, hogy a lengyel határok nyitva maradnak az áruszállítás előtt>>

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.