Ma Bonifác napja van.

Német útdíjváltozás — 2023. december 1.

Németország díjköteles útjain 2023. december 1-jétől már az új, drasztikusan megemelt útdíjtételeket számlázzák. Mint novemberben beszámoltunk róla, a Toll Collect német útdíjszolgáltató közzétette útdíjkalkulátorát, mely 1 perc alatt képes megmutatni egy-egy járműkategóriára vonatkoztatva a német utakra irányadó új, kilométerenkénti díjtételeket.


Az útdíjszámítást minden esetben a jármű megfelelőségi tanúsítványának (COC-papír) birtokában a jármű szén-dioxid-csoportjának meghatározásával érdemes kezdeni, mely nem tévesztendő össze az EURO-norma szerinti besorolással. A műveletben a szén-dioxid kalkulátor segíti az üzembentartót. Alapesetben a rendszer minden tehergépjárművet az 1-es szén-dioxid kategóriába sorol. Magasabb, azaz kedvezőbb CO2-kategóriába azoknak a fuvareszközöknek van esélyük bejutniuk, melyeket 2019. július 1. után helyeztek forgalomba első ízben, és melyek CoC-papírján sokkal kedvezőbb (5, 8 ill. 50%-kal jobb) szén-dioxid-értékek szerepelnek a referenciaértékhez viszonyítva. Az 5-ös csoportba csak a hidrogén vagy elektromos meghajtású járművek kerülhetnek.


A szén-dioxid-csoport meghatározása után kezdődhet az útdíj tételes kalkulációja, melyhez már csak a főbb járműadatokra van szükség (össztömeg, tengelyszám, EURO-norma). A kalkulátor a számítás végén megmutatja az infrastrukturális alapdíjat, a rárakódó zaj- és légszennyezési járulékot, valamint a szén-dioxid tényezőt. Így azonnal látható a kilométerenkénti összdíj is.


szén-dioxid-kategória meghatározása »

TOVÁBB AZ ÚTDÍJKALKULÁTORRA »

minden tudnivaló a új német útdíjról »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.