Ma Vilhelmina napja van.

Októberben egymást érik a sztrájkok Görögországban


Bolgár társegyesületünk, az AEBTRI tájékoztatása szerint a görög vámosok október 14-től 23-ig sztrájkolnak - ez idő alatt Evzoni és Dojran teljesen le van zárva a forgalom előtt a görög-macedón határon, így megnövekedhet a forgalom a bolgár határon, főként Kulata-Promachonas átkelőn. A többi görög-bolgár határátkelőhelyen egyelőre nincs torlódás.


Az MTI tájékoztatása szerint októberben több országos sztrájk is lesz Görögországban a kormány megszorító intézkedései miatt.

Október 17-20. között - beszüntetik a munkát az adóhivatalok dolgozói, a vámosok október 18. és 20-a között nem végzik el munkájukat. Október 17-étől két héten át sztrájkolnak a pénzügyminisztérium dolgozói, október 19-ére pedig huszonnégy órás általános sztrájkot hirdettek az érdekképviseleti szervezetek. Az adóellenőrök és vámosok munkabeszüntetése abból a szempontból is veszélyes, hogy fennakadások lehetnek az üzemanyag ellátásban is, mivel ezeknek a szállítmányoknak át kell menniük a vámosok kezén.

A mintegy félmillió közalkalmazottat tömörítő ABEDY szakszervezet egyik vezető tisztségviselője szerint az október 19-ikei lesz az eddigi legnagyobb megmozdulás a megszorító intézkedések bejelentése óta. Közben a közlekedési dolgozók is időről-időre leteszik a munkát - éppen csütörtökön kezdenek újabb, negyvennyolc órás sztrájkot - kaotikus állapotokat okozva a görög főváros közlekedésében.

A köztisztasági dolgozók is sztrájkoltak, vagy sztrájkra készülnek, emiatt egyes helyeken hegyekben áll a szemét. De sztrájkoltak már - és valószínűleg nem utoljára - az Akropolisz régészeti látványosságait bemutató idegenvezetők is, megakadályozván a turisták bejutását az ókori helyekre. A kormány megszorító intézkedései miatt sok közalkalmazott fizetése átlagosan 20 százalékkal lett kevesebb a válság kirobbanása óta, és még legalább ugyanekkora csökkentést kell tudomásul venniük. Több tízezer dolgozónak pedig elbocsátásra kell számítania.

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.