Ma Mihály napja van.

Komoly változás a belarusz TIR-EPD adatszolgáltatás körülményeiben

Tisztelt TIR-EPD felhasználók!

 Az IRU-tól 2019. augusztus 7-én kapott tájékoztatás szerint a belarusz vámhatóság felé nyújtandó előzetes szállítmány-bejelentés lehetősége a TIR-EPD alkalmazáson keresztül 2019. augusztus 7-én 12:00 órakor helyreállt. Ami sajnos árnyalja az efeletti örömöt, hogy a nemzeti szabályozás szerint ezentúl a belarusz irányba benyújtott előzetes adatszolgáltatásért fizetni kell.


Az IRU kidolgozta az online fizetésnek megfelelő felületet a TIR-EPD alkalmazásban (ld. lent az angol és orosz nyelvű tájékoztató anyagot).

Az eljárás lényege, hogy ezentúl 5, 10 vagy 20 bejelentés elküldéséhez elegendő jelképes zseton vásárolható, ezeket vonják le a fuvarozó egyenlegéből az egyes adatbenyújtások során. Az IRU tájékoztatása szerint a zsetonok egységára ca. 11 EUR (12 CHF), a végső összeget a megvásárolt mennyiség alapján adja meg a rendszer. A belarusz vámhatóságtól jelen állapot szerint a benyújtott adatbejelentésre kétféle válasz üzenet érkezhet: vagy elfogadják a benyújtott adatokat, és ezt egy MRN-szám megadásával igazolják, vagy elutasítják az adatok elfogadását. [Tagjaink tapasztalatai szerint a válaszadás reakcióideje csökken.]

Az alkalmazásban a fizetésre vonatkozó felület egyelőre csak angol és orosz nyelven jelenik meg, a tagegyesületek nyelvére történő fordítások elkészítése folyamatban van.

TÁJÉKOZTATÓ (EN)

TÁJÉKOZTATÓ (RU)


MKFE
TIR szakterület

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.