Ma Adalbert napja van.

Török-grúz viszonylatban fuvarozók figyelmébe

A török-grúz államhatáron fekvő Sarp-Sarpi átkelőn (E70-es út) történő áthaladás felgyorsítása érdekében a helyi török vámhatóság színes brosúrát állított össze. A négy nyelven íródott tájékoztató a fuvarozóknak szánt emlékeztetőket tartalmazza azokkal a tételekkel, melyeket a vámhatóság a járművezetőktől megkövetel a grúz-török ill. török-grúz határ átlépésekor.


Belépés Grúziába (Georgiába)

1.) Tartsa magánál az új típusú személyi igazolványát, az új típusú járművezetői engedélyét, érvényes útlevelét, és veszélyesáru-szállítmányoknál az ADR-es vezetői engedélyét!

2.) Ellenőrizze, hogy a CMR-en és a rakomány kereskedelmi számláin szerepel-e a vámtarifaszám!

3.) Erősítse meg elektronikusan az Oroszországgal szemben alkalmazott gazdasági szankciók hatálya alá tartozó áruk származási bizonyítványát. Olvassa be QR-kódját. Mivel az olvasatlan QR-kódot a grúz hatóságok nem fogadják el, érvényes származási bizonyítvány birtokában töltse ki a mezőt!

4.) Vegye elő a Dozvola vagy az UBAK fuvarozási műveleteihez tartozó eredeti dokumentumokat!

5.) Ellenőrizze le, hogy Törökországot elhagyva nincs-e véletlenül folyamatban a török hatóságok által kirótt bírsága! Ezt az intvrg.gib.gov.tr oldalon teheti meg. Ha fennálló bírságtétele van, fizesse be online módon!

6.) Ha Ön olyan járművet vezet, mely a grúziai Golden Customs Application hatálya alá tartozik, akkor hagyja el a TIR-parkolót, és lépjen be a vámterületre a többi járművel együtt, melyek szintén ugyanezen rendszerben regisztrálták magukat!


Belépés Grúziából Törökországba

1.) Ellenőrizze a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása meglétét, járműve forgalmi engedélyét, esetleg a bérleti szerződést, ha van, illetve a vezetési meghatalmazást, ha más járművét vezeti!

2.) Ha vámárunyilatkozattal szállít, az NCTS-programban történő előzetes nyilatkozat megtétele (tranzitnyilatkozat) után lépjen be a SARP vámterületre, vigye magával a számlát és a CMR-t!

3.) Ha TIR-igazolvánnyal szállít, nyújtsa be előzetes vámárunyilatkozatát!

4.) Konténerszállítás esetén adja meg a regisztrációs adatokat a konténerkövető programban!

5.) Ellenőrizze, hogy van-e érvényes vámbiztosítéka!

6.) Állati vagy mezőgazdasági eredetű, karantén-ellenőrzés alá tartozó rakományok esetében ellenőrizze, hogy rendelkezik-e állat- vagy növényegészségügyi bizonyítvánnyal!

7.) Ha túlsúlyos vagy túlméretes rakományt szállít, szerezze be a török utakon való közlekedéshez szükséges külön fuvarokmányt (útvonalengedélyt vagy közútkezelői hozzájárulást), mielőtt Törökországba belépne!


A vámszervek kérik, hogy a fuvarozók vegyék figyelembe a fenti figyelmeztetéseket, hogy elkerüljék a vámterületen való felesleges várakozást. A fent említett feltételek hiánya esetén a vámjog szerinti szabálysértési ill. büntetőjogi szankciókat alkalmaznak.


tovább a brosúrára »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.