Ma Vencel napja van.

A jeges Duna a közúti fuvarozóknak is akadály

  A folyami hajókikötők termináljaiba igyekvő közúti fuvarozóknak, valamint tehergépkocsival vagy busszal a Duna román-bolgár szakaszán gyakran kompoló vállalkozásoknak fontos tudnivaló, hogy az egész kontinensre február első napjaiban beköszöntő, szokatlanul erős és kitartó hidegben a Dunán jégtáblák akadályozzák a hajó- és kompforgalmat, sőt, a folyó egyes szakaszokon befagyott.


Ausztriában leállították a hajóforgalmat, miután jégpáncél keletkezett a folyón. Németországban, valamint Pozsonynál szintén jég fedi a vizet. Kedden (meghatározatlan időre) hajózási tilalmat rendeltek el a Duna szlovákiai szakaszán. Mint a bolgár vízügyi hatóság február 8-án jelentette: a bulgáriai Rusze városánál és attól keletre a Duna 90 százalékban fagyott be. Szerbiában már felmerült, hogy a jégtáblák torlódása esetén robbantással segítenek utat törni a víznek, bár Belgrádot most főként a hó tartja fogságban.


A Duna magyarországi szakaszán sorban állítják le a kompokat. A jégzajlás Budapestnél elérte a 60-80 százalékos mértéket.


Az alsó-dunai kompjáratok menetrendjének változásáról a közlekedők a járatokat üzemeltető román és bolgár társaságoknál érdeklődhetnek, mint például:

RO-RO Ganzkomp »

BRP »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.