Ma Emma napja van.

BIREG: a kihirdetett jogszabály módosítását kéri az MKFE

A BIREG jogszabály kihirdetése 2020. december 31-én megtörtént », a rendszerhez tartozó webes felület azonban inaktív. Egyelőre az sem ismert pontosan, hogy konkrétan mely fuvarfeladatoknál és milyen kritériumok esetén kötelező a BIREG használata. A jogszabályból azonban arra lehet következtetni, hogy  – ellentétben az eredeti érdekképviseleti javaslattal – a BIREG hatálya nem csak az engedélyhez kötött (CEMT vagy Bilat) nemzetközi áruszállítási műveletekre, hanem a tisztán közösségi engedéllyel végzett fuvarokra is kiterjed. Az MKFE - előzetesen egyeztetve az ITM államtitkárával - a jogszabály finomítására tesz javaslatot, annak érdekében, hogy ne sérüljön az EU-n belüli szolgáltatások szabadságának kritériuma, és valóban a fuvarozók érdekeit szem előtt tartó, a jogkövető vállalkozásokat támogató rendszer valósuljon meg.

A BIREG REGISZTRÁCIÓS FELÜLET 2021. JANUÁR 20. ÓTA ELÉRHETŐ AZ ALÁBBI LINKEN:

https://bireg.gov.hu/bireg/#/account/login

KÉRJÜK, KEZDJE MEG A CÉGREGISZTRÁCIÓT! BÍRSÁGOLÁS JANUÁR VÉGÉIG NINCS! RÉSZLETEK »

A BiReg rendszer ügyfélszolgálat elérhetősége: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

TOVÁBBRA IS VÁRJUK AZ ITM ÉS AZ MKFE ALÁBB RÉSZLETEZETT EGYEZTETÉSE ALAPJÁN ELŐKÉSZÍTETT MÓDOSÍTOTT JOGSZABÁLY KIHIRDETÉSÉT A MAGYAR KÖZLÖNYBEN


Az MKFE 2018-ban kezdeményezett előzetes elektronikus engedélyregisztrációs rendszerének kimondottan az volt a célja, hogy informatikai alapokra helyezve tegye hatékonnyá a Magyarországra irányuló vagy innen induló CEMT vagy bilaterális engedélyhez kötött nemzetközi közúti áruszállítási feladatokban tevékenykedők ellenőrzését” - áll a dr. Mosóczi Lászlónak megküldött levélben. Ignácz József Péter, az MKFE elnöke – megköszönve a közlekedéspolitikáért felelős államtitkárnak az elmúlt időszakban nyújtott támogató segítségét – a jogszabály módosítására vonatkozó indokolásában rámutat, hogy minden, a jelenleginél több adminisztrációt előíró jogszabály bevezetése elfogadhatatlan a közösségi engedélyes fuvarozásra vonatkozóan, az előzetes engedélyregisztrációs rendszerre 2018-ban tett érdekképviseleti javaslat » sem tartalmazott ilyen elemet.

Az MKFE elkészítette a jogszabály módosítására vonatkozó javaslatát, amelynek lényeges pontjai:
  • a BIREG hatálya kizárólag a CEMT és bilaterális engedélyhez kötött fuvarfeladatokra terjed ki;
  • a kabotázs fuvarok kontrollálhatósága érdekében az erre vonatkozó adatmezők kialakítását kérjük a rendszerben;
  • a le- és felrakók mielőbbi bevonása a BIREG felület aktív használatába;
  • a BIREG regisztrációt elmulasztó fuvarozók ideiglenes, részleges vagy teljes kitiltása Magyarországról.
Az MKFE Elnöke kiemeli, hogy továbbra is számít a közlekedéspolitikai államtitkár szakmai támogatására, egyben bízik abban, hogy egy olyan BIREG beélesítését üdvözölhetik a szakmai érdekképviseletek a szaktárcával közösen, amely valóban a fuvarozók érdekeit tartja szem előtt, és támogatást jelent a jogkövető magyar vállalkozásoknak.

A Mosóczi Lászlónak megküldött levelet IDE » kattintva olvashatja el.

Az MKFE jogszabály módosító javaslata INNEN » tölthető le.

MKFE Kommunikáció
Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.