Ma Gedeon napja van.

A kistehergépjárművek továbbra is vezethetők B kategóriás jogosítvánnyal

A hazai sajtóban számos olyan cikk látott napvilágot, mely azzal riogatja a kistehergépjárműves vállalkozókat, hogy alkalmazottaik a 2022. május 21-i jogszabályváltozás után nem vezethetnek B kategóriás jogosítvánnyal. Ezúton tudatjuk, hogy a változással nem a járművezetés személyi feltételei változnak, hanem a vállalkozás egészére vonatkozó fuvarozási engedély szükségessége. A kisárufuvarozó sofőrök tehát ugyanúgy tudnak dolgozni B kategóriás vezetői engedélyükkel, GKI-vizsga nélkül, mint eddig.


2022. május 21. után a kistehergépjárművek vezetéséhez továbbra is elegendő lesz a B kategóriás jogosítvány, és nem lesz szükség GKI-kártyára sem. A változás lényege, hogy a díj ellenében belföldi fuvarozást végző vállalkozásoknak (2,5 t legnagyobb megengedett össztömeg felett) árutovábbítási engedélyt kell kiváltaniuk, a nemzetközi piacon mozgó vállalkozások pedig közösségi engedély kiváltására kötelezettek.


A módosítás csakis a díj ellenében fuvart vállalókra vonatkozik, a saját számlás áruszállítókat (kisiparosok, kereskedők, zöldségesek, építőipari kivitelezők, saját nyersanyagaikat és termékeiket szállító gyártó-termelő vállalkozások stb.) semmiféle hatósági engedélykötelezettségi változás nem érinti.


részletek »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.