Ma Gedeon napja van.

50 literes napi vásárlási korlát a MOL kisnyomású kútoszlopain

2022. június 24-én (pénteken) 00:00 órától a MOL az eddigi 100 helyett napi 50 literes vásárlási korlátozást vezetett be a hazai töltőállomásain üzemelő alacsonynyomású kútoszlopokon, ahol 480 forintos hatósági áron kizárólag a 7,5 t legnagyobb megengedett össztömeg alatti magyar honosságú gépjárművek, valamint (össztömegtől függetlenül) a mezőgazdasági járművek tankolhatnak a forgalmi engedély bemutatásával. A magasnyomású kútoszlopokon továbbra sincs mennyiségi korlátozás!


A MOL Nyrt. a hozzánk eljuttatott tájékoztatója szerint az 50 literes vásárlási limitet nem alkalmanként, hanem változatlanul naponta kell értelmezni. Ugyanez a vásárlási korlát érvényes a kannás tankolásnál, azonban edényzetbe csakis piaci áron lehet tankolni.


A korlátozás egyben azt is jelenti, hogy 50 liter feletti üzemanyag-vételezésnél a 7,5 tonna alatti kishaszongépjárművesek a magasnyomású kútoszlopokra kényszerülnek, ahol ennek ellenére változatlanul hatósági áron tudnak tankolni. [Megjegyzés: Az üzemanyag hatósági árának alkalmazását szabályozó 94/2022. Korm. rendelet szerint nem tankolhat hatósági áron nagyteljesítményű kútoszlopon az a magyar honosságú jármű, amely nem minősül a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet szerinti motorkerékpárnak, quadnak, segédmotoros kerékpárnak, motoros triciklinek és mopedautónak, továbbá a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szerinti személygépkocsinak, 7,5 tonnát meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsinak.]


Ha a vezető a járműve üzemanyagtartálya mellett külső edényzetbe is szeretne tankolni, ezt úgy tudja megtenni, ha a kannás tankolást az üzemanyagtartályba való tankolástól elkülönítve kezeli, a járműves tankolás kifizetése után, önálló pénzügyi műveletként. Ha a vásárló a gépjármű üzemanyag tartályába, illetve külső edényzetbe történő tankolást egyszerre, egy tranzakció keretében szeretné bonyolítani, úgy a MOL a tankolás teljes mennyiségére az adott kúton irányadó piaci árat alkalmazza.


a MOL közleménye (2022. június 24.) »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.