Ma Brigitta napja van.

A rendőrség fókuszában a vezetés közbeni mobilozás

 Európa útjain — egyben a magyar közúthálózaton is — intenzív rendőri ellenőrzésre kell számítani 2023. október 9-15. között. Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) egyhetes kiemelt műveletéhez az Országos Rendőr-főkapitányság szakembergárdája is csatlakozik. Az egyenruhások ezúttal azokra a közlekedőkre fókuszálnak, akik vezetés közben kézben tartott mobiltelefont használnak.


Európa országainak rendőrei más társhatóságokkal együtt kiemelten vizsgálják a mobiltelefon-használatot, valamint más olyan okoseszközök vezetés közben történő használatát, melyek elvonhatják a járművezető figyelmét. Emellett természetesen bármilyen más tárgykörben is folytathatnak vizsgálatot akár a menetokmányokat, akár a járművek műszaki állapotát illetően.


A kézben tartott mobiltelefon-használat azért kerül időről időre a hatósági ellenőrzések fókuszába, mert a statisztikai adatok szerint rendkívül szembetűnő az emiatt bekövetkezett tragikus balesetek száma. Azontúl ugyanis, hogy az okoseszközök elvonják a figyelmet és lekötik a kezet, a látást is korlátozzák: az emberi szem csak időbeli késéssel képes fókuszt váltani a közel tartott illetve távoli tárgyakat nézve. Ha egy 90 km/h sebességgel haladó jármű vezetője menet közben 8 másodpercre a mobiljára tekint, eközben a jármű 200 métert tesz meg vakon. A mobiltelefon indokolatlan használata okolható számos ráfutásos ill. pályaelhagyásos baleset bekövetkezéséért is. A rendőrök hatékony ellenőrzésekkel igyekeznek leszorítani ezek számát. 


a Roadpol közleménye »

az ORFK jelenti »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.