Ma Brigitta napja van.

Ismét a buszoké a Népliget-felüljáró!

Mint az út kezelője ígérte, 2023 késő őszére befejeződött a Népliget-felüljáróból kiemelt vasbeton elemek laboratóriumi, statikai vizsgálata, mely kedvező eredménnyel zárult: az építményt 2035-ig biztonságosan használhatják a nagy turistabuszok, melyek immár vissza is térhettek rá!


A Budapest Közút Zrt. illetékese 2023. november 10-i levelében megerősítette a sajtóban korábban napvilágot látott értesüléseinket, mely szerint a Népliget-felüljáró vizsgálatának lezárultával leszerelték a buszok felhajtását korlátozó táblát, így a belső városrész és a repülőtér között a buszok ismét az egyszerű utat választhatják, tehát nem kell kerülniük. A tehergépjárműveknek azonban a jövőben is marad a 12 tonnás korlátozás.


Mint ismeretes, 2023 tavaszán azért helyeztek ki tiltó táblákat a felhajtókra, mert a 400 méter hosszú vasbetonszerkezeten látványos statikai hibák mutatkoztak, és kétséges volt, hogy a 45 éves, több ezer tonnás építmény bírja-e még a nagy járművek súlyát. Ekkor felmerült a teljes felújítás és a lebontás lehetőséges is.


A pontos statikai állapot meghatározására 2023. májusában ezért óriásdarukkal két, hosszanti áthidalógerendát emeltek ki belőle a Pénzverde felőli oldalon, hogy azokat laboratóriumi körülmények között terheléses vizsgálatoknak vessék alá. A töréstesztek őszre kedvező eredménnyel zárultak: a híd még legalább további 12 évig, azaz 2035-ig szolgálhatja a közlekedést. Noha az engedélyeztetés adminisztratív folyamata még tart, és a vízelvezetési rendszert is fel kell újítani, a BKK járműveit és a turistabuszokat már visszaeresztették az építményre, melyek biztonságosan használhatják azt.


Forrás: Budapest Közút Zrt.

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.