Ma Adalbert napja van.

Kormányzati forrás a magyar-szerb átkelők gyorsítására

A fuvarozói versenyképesség javítására elfogadott 1033/2024. Korm. határozat 5. pontja feladatul szabta meg a belügyminiszter, építési és közlekedési miniszter és a nemzetgazdasági miniszter számára, hogy a határátlépéssel járó várakozási időtartam csökkentése érdekében kidolgozzanak ki koncepciót. Ezt követően született külön kormányhatározat a magyar-szerb határszakasz átkeléseinek gyorsításáról, határátkelőhely infrastrukturális és technikai fejlesztéséről, illetve új közúti teherforgalmi átkelő létrehozásáról. A 2024. szeptember 17-én este megjelent közlönnyel a kormányzat ezúttal költségvetési forrásokat rendel 2024-2026 közötti időszakra vonatkozóan. A kormányhatározatban rögzített forrásokat célzottan létszámfejlesztésre, illetve technikai eszközbeszerzésre fordítják.


A 2024. szeptember 17-i közlönnyel a kormányzat támogatja, hogy Röszkén 78 fővel, a tompai és hercegszántói határátkelőhelyeken összesen 125 fővel növekedjen a határszolgálatot teljesítő állomány létszáma. Továbbá egyetért a határforgalom gyorsításához szükséges technikai eszközök NAV általi beszerzésével. A technikai eszközök beszerzésére a kormányzat 2024-ben legfeljebb 1,5 milliárd forintot különít el. A létszámfejlesztésre 2026-ig éves ütemben határozott meg a kormányzat keretösszegeket a költségvetés terhére.


A magyar–szerb határszakaszon a határátlépéssel járó várakozási idő csökkentését támogató egyes intézkedésekhez szükséges fejlesztési igényekről szóló 1279/2024. (IX. 17.) Korm. határozat »


Kapcsolódó cikkeink:

Kormányhatározat a szerb határforgalom gyorsítása érdekében (2024. március) »

Újabb kormányhatározat a fuvarozói versenyképesség érdekében (2024. február) »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.