Ma Móric napja van.

Adó-visszaigénylési űrlapok kereskedelmi gázolajhoz

Ha ezt a menüpontot választotta, Ön már minden bizonnyal végigkísérte az előző ügyintézési vezetőnket.


Tankolásait ezek szerint Ön a kilométeróra állásának és a járművek rendszámainak rendszeres rögzítésével bonyolítja a jogszabály által megkövetelt tankolási bizonylattal, s regisztrálta magát és a kereskedelmi gázolaj jövedékiadó-visszatérítésére jogosult járműveit a vámhatóságnál. Kiválasztotta a már ismert listából », hogy a továbbiakban melyik lesz a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) azon regionális képviselete, ahol a kereskedelmi gázolajjal kapcsolatos ügyeit a jövőben is intézni fogja. Ne felejtse el, hogy ha bármilyen változás állt be a regisztrált adataiban (pl. cégadatok, jármű vétele, eladása, cseréje stb.), azt haladéktalanul jelentenie kell a vámhatóságnak a regisztrációs lap kitöltésével, kiegészítésével.

Ügyeit immáron elektronikusan fogja kezelni, és űrlapjait is így tudja elküldeni; 2019. január 1-jétől a gazdálkodó szervezetek már kizárólag a NAV díjmentes cégkapuján keresztül intézhetik ügyeiket. Használhatja a következő segédleteket:


I. TECHNIKAI SEGÉDLET (nyomtatványkitöltő telepítése)

Ha eddig még nem tette, a számítógépére letöltheti a NAV adóhatóságának honlapjáról a díjmentesen használható Általános Nyomtatványkitöltő Programot (az ÁNYK legfrissebb verzióját) »


II. ŰRLAPOK ÉS ELEKTRONIKUS ÜGYINTÉZÉS

A program letöltése után az alábbi linkekre kattintva meg tudja tekinteni az Önnek szükséges formanyomtatványokat (illetve azok kitöltési útmutatóit)! Az űrlapokat megtalálhatja a vámhatóság honlapján » is. Ha a nyomtatványok telepítése is megtörtént, a gépéről megnyitható a már ott látható ÁNYK ikon, s azon keresztül az egyes nyomtatványok:

NAV_J21 Kérelem vámhatósági nyilvántartásba vételhez a kereskedelmi gázolaj utáni adó-visszaigénylés érvényesítéséhez »

BEV_J02 Bevallás az ellenőrzött energiatermék, az alkoholtermék, a sör, a csendes és habzóbor, az egyéb csendes és habzó erjesztett ital, a köztes alkoholtermék után fizetendő, illetve visszaigényelhető jövedéki adó összegéről, valamint az önellenőrzéssel történő helyesbítéséről


III. HASZNOS TUDNIVALÓK AZ ŰRLAP KITÖLTÉSÉHEZ

• ne zavarja meg Önt, hogy a nyomtatvány a Bevallás nevet viseli, sem az, hogy alkohol tartalmú italok láthatók a nyomtatványon! Ön ezen igényelheti vissza a beszerzési számlákból telephelyi töltőállomás bizonylataiból kiszámolt és kereskedelmi gázolajként tankolt mennyiségek után visszajáró adómértéket.

• a BEV_J02-es nyomtatvány D) tárgyidőszakban visszaigényelt (levont) jövedéki adó lap d) oszlopában (fajtakód) a 016-os fajtakódot, az e) oszlopában (visszaigénylési kód) az alábbi visszaigénylési kódokat kell használni:

        49 = saját számlás áruszállítás utáni visszaigénylés
        50 = díj ellenében végzett árufuvarozás utáni visszaigénylés
        51 = menetrendszerű személyszállítás utáni visszaigénylés
        52 = nem menetrendszerű személyszállítás utáni visszaigénylés

A kereskedelmi gázolajjal kapcsolatos dokumentumokat 5 évig őrizze meg! Ne felejtse el az idő folyamán életbe lépő cégadat- és járműállomány- változásait bejelentetni!

IV. ADÓ-VISSZAIGÉNYLÉS

Visszatérítés az alábbi terminusok szerint kérhető:

a) évente, legkorábban a tárgyévet követő év január hónapjának 20. napjától, vagy
b) negyedévente, legkorábban a tárgynegyedévet követő hónap 20. napjától vagy
c) havonta, legkorábban a tárgyhót követő hónap 20. napjától


MKFE-ESZAF SZOFTVER: A BEVALLÁS SEGÍTŐJE

Az MKFE teljes tagjainak továbbfejlesztettük azt a szoftvert, amely évek óta a jövedékiadó-visszaigénylést lényegesen egyszerűbbé teszi. A szoftver hamarosan a 2019. január 1-jétől érvényes visszatérítési összegekkel történő bevallásra is alkalmas lesz! Figyelje honlapunkat!


JOGSZABÁLYI HÁTTÉR

2016. évi LXVIII. törvény a jövedéki adóról

45/2016. (XI. 29.) NGM rendelet a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról


Útmutatónk tájékoztatási céllal készült. Minden részletre kiterjedő és hivatalos dokumentumként az irányadó jogszabályokat és a NAV hivatalos tájékoztatását kell alapul venni.


Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.