Ma Koppány napja van.

Mostantól menet közben érik tetten az útdíj-bliccelőket

A viszonylati jeggyel trükköző, tisztességtelen fuvarozók haladás közben való kiszűrésére fókuszálnak májustól az útdíjszolgáltató kamerás járőrautói, ugyanis szembetűnően megnövekedett azon tehergépjárművek száma, melyeknek üzembentartói visszaélnek az alkalmi úthasználatra való jogosultsággal — tudatta a Nemzeti Útdíj Szolgáltató Zrt. (NÚSZ).


Mint Bartal Tamás, a társaság vezetője elmondta: a megbírságolt járművezetők kétharmada újabb csalási módszert alkalmaz, melynek lényege, hogy alkalmi viszonylati jegyüket csak az általuk ismert telepített (fixkamerás) ellenőrzési pontig váltják meg, az azt követő útszakaszt már jogosulatlanul teszik meg.


Mint a szakember rámutatott: meglepő méreteket öltött a felhajtható rendszámmal közlekedő kamionok száma, melyek az ellenőrzési pontok elérése előtt — a vezetőfülkében elrejtett kapcsolóval — vízszintes helyzetbe hozzák a jármű rendszámtábláját, és így kerülik el a hatósági jelzés leolvasását, egyben a díjfizetés ellenőrzését. Az ilyen módszerrel csaló járművezetőknek nemcsak az útdíjbírságot kell megfizetniük; a rendőrség egyedi hatósági azonosítójel megváltoztatásának alapos gyanújával is eljárást indít ellenük.


A bliccelők és „szellemkamionok” kiszűrésére az útdíjszolgáltató ezentúl mobil mérőautókat „vet be”, így a trükközők nem tudhatják előre, hol éri őket ellenőrzés.


A csalók kiszűrése azért is fontos, mert a jogosulatlan úthasználók — amellett, hogy kárt okoznak a központi költségvetésnek — jelentős és törvénytelen versenyelőnyre tesznek szert azon társaikkal szemben, akik jóhiszeműen és a jogszabályi követelményeknek való tisztességes megfelelés igényével működtetik vállalkozásukat, járműveiket.


teljes cikk (napi.hu) »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.