Ma Gedeon, Johanna napja van.

Szabad a személyforgalom osztrák, német, cseh és szlovák viszonylatban

2020. június 5-én (pénteken) reggel 08:00 órától szabadon, azaz karantén-kötelezettség nélkül léphetnek be személyforgalomban Magyarországra az osztrák, cseh és szlovák állampolgárok, és a felsorolt országok területéről hazatérő magyaroknak sem kell hatósági házi karanténba vonulniuk.


Mindezt a Magyar Közlönyben június 5-én kihirdetett 262/2020. (VI. 5.) kormányrendelet taglalja, mely a fenti három ország esetében nyújt könnyítéseket a karantén-kötelezettséget előíró 81/2020-as kormányrendelet szabályaival ellentétben. Másnap megjelent a 263/2020-as kormányrendelet, mely Németország viszonylatában is feloldotta a karantén-kötelezettséget.


A június 5-i és 6-i új rendelettel (a május végi szerb-magyar és szlovén-magyar megállapodást is beleértve) immáron hatra bővült azon országok köre, ahol — a hazánkkal kötött megállapodások alapján — szabadon, azaz karantén-kötelezettség nélkül léphetnek határt a személyforgalomban közlekedők.


A rendelet hatálya a teherforgalomra nem terjed ki, hiszen az áruszállító járművek vezetői az április 2. óta fennálló gyakorlat szerint eleve teljesen szabadon végezhetik munkájukat.


részletek (koronavirus.gov.hu) »

jogszabály (263/2020) »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.