Ma Dénes napja van.

Halasztási lehetőség érvényes egyes közlekedési képzésekre, vizsgákra

A veszélyhelyzet megszűnésével kapcsolatban meghosszabbodtak egyes közlekedési képzésekkel összefüggő határidők.


A veszélyhelyzet megszüntetése kapcsán az Innovációs és Technológiai Minisztérium a 19/2020. (VI. 17.) ITM rendeletében meghosszabbította egyes határidők lejártának időpontját a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésével és vizsgáztatásával kapcsolatban.


Az ITM rendelete szerint a 24/2005. (IV. 21.) GKM rendeletben foglalt, az elméleti és a gyakorlati vizsgára bocsátás egyes feltételeivel, valamint a sikeres közlekedési alapismeretek vizsgával kapcsolatos érvényességi határidők meghosszabbodnak a veszélyhelyzet megszűnését (2020.06.18.) követő 180. napig, azaz 2020. december 10-ig abban az esetben, ha a határidő veszélyhelyzet időtartama alatt, azaz 2020. 03. 11. és 2020. 06. 18. között, vagy a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napon belül, azaz 2020. július 3-ig jár le. Ha a gyakorlati vizsga letételéhez a GKM rendeletben feltételként meghatározott vezetői engedély megszerzésétől számított, illetve a sikeres elméleti vizsga megszerzésére rendelkezésre álló kétéves határidő a veszélyhelyzet időtartama alatt vagy a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napon belül jár le, a vizsgázó legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. naptól számított 180. napig, azaz 2020. december 10-ig tehet gyakorlati vizsgát.


A meghosszabbítás indoka az volt, hogy a koronavírus-járvány következtében az érintett szolgáltatók, személyek nem tudták elvégezni a közlekedési bizonyítványok és engedélyek megújításával vagy meghosszabbításával kapcsolatos eljárásokat. A járványügyi veszélyhelyzeti rendelkezésekkel összhangban 2020. március 19-től visszavonásig, mintegy két hónapon át felfüggesztették a közlekedési vizsgákat. A vizsgák május második felében a korlátozások fokozatos enyhítéséhez igazodva előbb vidéken, majd Budapesten és Pest megyében is újraindultak. Az átmeneti felfüggesztés következtében például a közúti járművezetők esetében is előfordulhat, hogy egyes tanulók a képzés-vizsgáztatás területén jogszabályban rögzített határidőket nem tudják tartani, így akár a teljes képzés megismétlésére kényszerülhetnének.

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.