Ma Gedeon napja van.

Becsöngettek — 1,2 millió diák közlekedik egyszerre

Fontos tudnivaló a járművezetőknek, hogy Magyarországon 2021. szeptember 1-jén (szerdán) az alap- és középfokú oktatási intézményekben megkezdődött az új tanév, a közlekedésben megjelentek a gyermekek.


Az elkövetkezendő tíz hónapban ezért a hazai utakon-utcákon főként reggel 7 és 8 óra között, valamint a koradélutáni órákban egyszerre lesz jelen az a mintegy 1,2 millió közlekedő diák, akik eddig — az online tanítás és a nyári szünidő alatt — napközben otthon voltak, illetve egyenletes időbeli eloszlással vettek részt a forgalomban. A gyerekek a közlekedés legvédtelenebb szereplői, meggondolatlan viselkedésükre mindig számítani kell. Vigyázzunk rájuk!


AZ ISKOLA RENDŐRE — Immár 2.900 alap- és középfokú oktatási intézmény csatlakozott „Az iskola rendőre” elnevezésű közlekedésbiztonsági programhoz, mely 13 éve működik Magyarországon. A program célja, hogy a elősegítse kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedését, szabálykövető magatartását, bővítse közlekedési ismereteiket, felderítse és megszüntesse a gyermekek biztonságát veszélyeztető egyéb tényezőket.


A KRESZ AZ ISKOLABUSZOK SZOLGÁLATÁBAN — A gyermekek testi épségének megóvása indokolta a KRESZ legutóbbi években eszközölt módosításait, miután hazánk útjain szembeötlően sok 14 év alatti gyermek sérült meg közúti közlekedési balesetben. Kevés autós tudja, hogy nemcsak egyes észak-európai országokban, hanem Magyarországon is érvényben van az a szabály, mely szerint párhuzamos közlekedésre alkalmatlan úttesten a „gyermekszállítás” táblával megjelölt (álló) autóbuszt sem kikerülni, sem mellette szemben elhaladni nem szabad, ha a busz a gyermekek be- és kiszállását mindkét oldali irányjelzőjének (vészvillogójának) egyidejű működtetésével jelzi.

Szintén az elmúlt években került a KRESZ-be, hogy a „gyermekek” elnevezésű veszélyt jelző táblával jelölt útszakaszon járművekkel legfeljebb 30 km/órás sebességgel szabad közlekedni, ha a tábla alatti kiegészítő táblán két nyíl közé zárt távolságot is feltüntettek. A kiegészítő jelzőtábla jelezheti, ha a sebességkorlátozás csak meghatározott időszakra érvényes.


Jennifer és Herbert, avagy kisfilm a holttérről
a kerékpáros kislány és a kamionos szemével »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.