Ma Gedeon napja van.

Statikai gondok és súlykorlátozás a Népliget-felüljárón

Az építmény egyre romló statikai állapota miatt 2021 tavasza óta a nagy turistabuszok, 2022 januárja óta pedig a BKK csuklós buszai sem használhatják Budapesten a Népliget melletti felüljárót. A menetrendszerű reptéri gyorsjáratnak is tehát kerülnie kell — tudtuk meg a BKK-tól.


Egyesületünk 2021 nyara óta tudakozódik az illetékesektől a Népliget-felüljárónál kihelyezett össztömeg-korlátozó táblák kihelyezésének okáról, hiszen a 12 tonnás, majd a 19 tonnás korlátozó tábla sok buszos vállalkozónak bonyodalmat okoz. Az építményre már csak a kisebb, 12 tonna alatti buszok hajthatnak fel. Az áruszállítóknak itt 12 tonnás megengedett össztömeget határoló zóna-tábla van.


Mint a BKK-tól sikerült megtudnunk: a felüljárót statikai vizsgálatnak vetették alá. 2021 tavaszán a turistabuszok közlekedését tiltották meg rajta, majd 2022 januárja óta a BKK-buszokra vonatkozó tiltást is kihelyezték. Így (a 19 tonnás súlykorlátozás bevezetésével) már a nagy össztömegű, menetrendszerű reptéri csuklósbuszok sem hajthatnak fel a felüljáróra. A 100E számú járat azóta a Népligeten át közlekedik. Értesüléseink szerint az útszakasz forgalmát szúrópróba-szerűen ellenőrizni fogják.


A Népliget-felüljárón 2022. január 1-től bevezetett szigorúbb forgalomtechnikai korlátozás a híd romló műszaki állapota miatti vált szükségessé. Egyesületünk úgy tudja, hogy a felüljárót vagy felújítják, vagy — ha a statikai vizsgálatok is ezt indokolják, — le kell bontani.


A nemzetközi turistaforgalom várható beindulásával a reptéri utasforgalom is növekedni fog. A turistabuszos különjáratoknak alternatív útvonalként az alábbi lehetőség jöhet szóba:


•••» a városba befelé: Népliget – Gyáli út – ott jobbra, ismét jobbra, majd balra


«••• a városból kifelé: Üllői út – a felüljáró előtt jobbra – M5-ös felé – Nagykőrösi út – Határ út. Kifelé a másik lehetőség: visszatérés az Ecseri útnál. (Alternatívaként felmerül még a Nagyvárad tér – fordulás balra – Elnök utca útvonal. Ehhez az kellene, hogy az Elnök utcában a közútkezelő levegye „az autóbusszal behajtani tilos” táblát. Ezügyben még később egyeztetni fogunk az illetékesekkel.

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.