Ma Adrienn, Mária napja van.

Új Duna-hidat avattak Kalocsa és Paks között

2024. június 6-án (csütörtökön) délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök Lázár János szakminiszter jelenlétében ünnepélyes keretek között felavatta az újonnan épült Duna-hidat Kalocsa és Paks között. Délután a gépjármű-forgalom is megindult. Az építmény Tomori Pál nevét viseli. A 946 méter hosszú híd az M6-os autópályán Paks déli területeit köti össze az alföldi oldalon fekvő Kalocsa-Foktő Ipari Parkkal, ahonnan már 3 perc alatt közvetlen elérés lehetséges a hazánkat észak-déli irányban kettészelő 51-es főúthoz. A 2x1 sávos építmény három és fél év alatt készült el.


Csütörtökön délután megindult a forgalom. A Magyar Közút arról tájékoztatta egyesületünket, hogy a hídon a szokásos közlekedési szabályok érvényesek, az építményt a 40 tonna össztömegű járműszerelvények is használhatják.


Az új híd a fővárostól délre 115 kilométerre ível át a Dunán Tolna és Bács-Kiskun vármegye között. A kétszer egysávos útpályát mindkét oldalon korláttal elválasztott kerékpárút egészíti ki. A feszített-függesztett szerkezet 946 méter hosszan halad a Duna felett; az ártereket gerendahidak kötik össze. Az építkezés keretében a becsatlakozó mellékutak és csomópontok teljes rekonstrukciója is megvalósul. Az új híd megépülésével a két város között az eddigi 58 km-es kerülőút helyett immár mindössze csak 8 km-t kell megtenni, így az 55 perces menetidő negyedórára zsugorodott. A beruházás bekerülési költsége nettó 92 milliárd forint volt.


A híd két legközelebbi két szomszédja északról a solti-dunaföldvári Beszédes József Duna-híd, délről pedig a szekszárdi Szent László híd. Arról egyelőre még nincs értesülésünk, hogy az új híd átadásával megszűnik-e a közeli Fadd-Gerjen, valamint a Paks-Géderlak közötti dunai komp-összeköttetés.

az új híd Google-térképen »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.