Ma Vilhelmina napja van.

Előadások a tehergépjármű balesetkutatásról


A tehergépjárművekkel történt balesetek elemzése, a rakomány helyes rögzítése és veszélyes közlekedési szituációk vizsgálata — egyszóval a tehergépjármű balesetkutatás — kiemelten fontos témaköre lesz az ősszel esedékes rendezvényeinknek.


Egyesületünk mintegy másfél éve résztvevője annak a projektnek, melynek célja többek között, hogy — neves szakértők kutatásaira alapozva — megvizsgálja a magyar és nemzetközi utakon bekövetkezett olyan baleseteket, melyeknek tehergépjárművek is részesei voltak, vagy éppen e járművek idézték elő azokat. A témával foglalkozó szakembergárda baleset-típusokba sorolja a szerencsétlenségeket, és a helyszíneléseknél készült rajzok, fotók, feljegyzések alapján próbálja rekonstruálni azokat; olykor ütközési kísérletek lassított filmfelvételei is rendelkezésre állnak. A mérnökök igyekeznek megállapítani: mely baleset hogyan lett volna megelőzhető, s mit lehet tenni a jövőben a hasonló szituációk kivédésére.


A Tehergépjármű Balesetkutatási Projekt szereplői időről időre előadások keretében számolnak be kutatási területük legújabb eredményeiről. Egyesületünk tagjait is gyakran invitáljuk ilyen rendezvényekre. A legközelebbi alkalom 2011 szeptemberében és októberében az MKFE őszi előadás-sorozata lesz, melynek helyszínein (Győrött, Baracson, Debrecenben, Miskolcon és Budapesten) szintén érdekes és tanulságos előadások résztvevői lehetnek az érdeklődő fuvarozók.


Tervezett előadások:

» Tehergépjármű-balesetvizsgálatok tapasztalatai az igazságügyi szakértői gyakorlatból (tipikus baleseti formák, rakományrögzítés, ADR-biztonságtechnika, a digitális tachográf értékelése baleseteknél). Előadók: dr. Kőfalvi Gyula és Bell Márton

» Közlekedésbiztonság a hivatásos gépkocsivezetők szemszögéből. Előadó: Kalincsák István


HELYSZÍNEK ÉS IDŐPONTOK »


 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.