Ma Flórián, Mónika napja van.

Ahová a kamion is szívesen leül...

Küldje tovább, vagy nyomtassa ki gépkocsivezetőjének!


Összenyomódott áru, műszaki mentés, kényszerpihenő, átrakodás, plusz költségek... Ilyen és ehhez hasonló bosszúságoktól kímélheti meg magát és a fuvarozó vállalkozást az a gépkocsivezető, aki ilyenkor, a hosszú, kiadós esőzések után kamionjával szilárd burkolatot keres alkalmas megállásra.


Az elmúlt hetek májusi esői Magyarországon és a környező országokban is alaposan feláztatták a talajt. Ha az útpadka már esetleg nem sáros, első ránézésre akár alkalmas várakozóhelynek is tűnhet, azonban a gépkocsivezetőt ekkor éri a meglepetés: félrehúzódás után a jármű jobb oldala megindul lefelé, s a kerekek szinte tengelyig elmerülnek a sárban... ilyenkor már csak a tűzoltóság vagy a kamionmentő segíthet, mely a nyugat-európai országokban igen borsos áron vonul a helyszínre.


Az alpesi hóolvadás után vagy a tavaszi, csapadékos idő elmúltával napokkal vagy akár hetekkel (a felszín alatt) még olyannyira át van ázva a talaj, hogy nem képes megtartani a nehéz járműveket, melyek aztán saját erejükből általában nem tudnak visszakapaszkodni az útra, így a fuvarozónak kamionmentőre vagy az áru teljes átrakodására kell költenie. Komolyabb a helyzet, ha a föld nemcsak megsüllyed, hanem a kerekek alatt meg is csúszik az árok felé; ezesetben a jármű könnyen felborulhat.


Azért láttuk szükségesnek, hogy felhívjuk a figyelmet erre, mert az elmúlt napokban több fuvarozó vállalkozásnak nem kevés gondot és mentési költséget okozott a felázott útpadka. A legutóbbi ilyen esetek:


••• 2019. május 16-án délután a Veszprém megyei Papkeszinél megsüllyed az útpadkán egy nyergesszerelvény. A járművet a balatonfűzfői hivatásos tűzoltók emelték ki a sárból. Beszámoló (katasztrofavedelem.hu) »

••• 2019. május 16-án délelőtt Zalaszentgrót mellett a szalagkorlátnak hajtott, majd megsüllyedt az útpadkán egy ásványvizet szállító kamion. A szerelvényt daruval kellett kiemelni. Beszámoló (hirpress.hu) »

••• 2019. április 15-én a Baranya megyei Magyaregregyen egy álló járművet próbált kikerülni egy autóbusz, mely azonban megsüllyed az útpadkán. A buszt a komlói tűzoltók vontatták ki. Beszámoló (pecsiujsag.hu) »


Az itteni szemléletes képek egy spanyol kamion korábbi esetéről készültek (fotó: Kis-Guczi Péter). Köszönjük a tűzoltóság, azon belül a langlovagok.hu közreműködését! Tovább a Lánglovagokra »

 

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.