Ma Mihály napja van.

Nagy sikerrel zárult az MKFE klubnapja Békés megyében

Csaknem 400 autót képviselt az a 20 vállalkozás, amelynek képviselői részt vettek az MKFE Békés megyei képviselője által kezdeményezett klubnapon 2018. január 19-én. A tavaly októberi küldöttválasztáson küldöttnek és megyei képviselőnek megválasztott Szappanos György, a Rapidsped Zrt. vezérigazgatója személyesen invitálta a találkozóra kollégáit, akik a megbeszélés végén a rendszeres összejövetelek folytatása mellett tették le a voksukat.


Szappanos György az Egyesület megyei képviselője Szeghalomra, a Rapidsped Zrt. székhelyére hívta meg az MKFE békési tagvállalkozásait. A megbeszélésen az MKFE munkaszervezetét Erdei Péter főtitkárhelyettes, szolgáltatási igazgató, Csányi Gábor nemzetközi titkár és Gergely László, az MKFE Biztosítási Alkusz ügyvezetője mellett Mohácsi Anikó, az AutóKözlekedés főszerkesztője és Árvay Tivadar kommunikációs menedzser képviselte, akik a meghirdetett témák mellett a találkozón felmerült más kérdésekre is választ adtak a tagoknak.

A találkozón Szappanos György megnyitója után Áchim Mihály Miklós árufuvarozási társelnök köszöntötte a nagyszámú érdeklődőt, kiemelve a klubnap hasznosságát, valamint emlékeztetve a kollégákat arra, hogy közel két évtizeddel ezelőtt már volt egy hasonló kezdeményezés: 1999-ben ugyanis éppen az Áchim+Áchim Kft. békéscsabai telephelyén hívott életre egy Információs Pontot a mostani társelnök, aki örömmel nyugtázta, hogy bár minden változik, a lényeg ugyanaz marad, a lényeg pedig az, hogy a tagok, kollégák közösen, összefogásban igyekezzenek megoldani a szakma előtt álló kihívásokat. Áchim Mihály kiemelte, hogy az egyesületi tagság, a fuvarozók megyei szintű önálló szerveződése, összefogása ugyanolyan fontos, mint 2 évtizede volt, hiszen ezek a találkozók adnak lehetőséget a tapasztalatcserére, problémafelvetésekre, amelyek alapján a vállalkozások az egész szakma jövőjét befolyásoló döntések előkészítésére tehetnek javaslatokat az MKFE testületei felé.

 

A klubnap további részében – a meghirdetett programnak megfelelően – elsőként Bánszki Mihály, a Rapidsped szerviz center vezetője tartott előadást a gépjárművezetőképzés, és munkaerőhiány kérdéskörében. Az eredetileg fél órásra tervezett pont számos kérdést vetett fel, a megjelent kollégák egymás után mondták el tapasztalataikat a gépjárművezetőkről, a legjellemzőbb problémákról, és a gépjárművezetőképzés hiányosságairól, ide értve az OFA-programban tapasztaltakat is. A résztvevők meghallgatták a kérdésben szakértő módon nyilatkozó Erdei Péter beszámolóját is, amelyből kiderült, hogy a gépjárművezetőhiányt sem az OFA program, sem az OKJ-s képzés nem rendezheti megnyugtatóan, ezért az MKFE továbbra is azért dolgozik, hogy a sofőrképzés bekerüljön a nappali rendszerű iskolai oktatásba.

Szappanos György ezután, a sofőrkérdést tovább gondolva azzal a javaslattal élt a kollégák felé, hogy a jövőben alakítsanak ki együttműködést, egyfajta információs hátteret a vállalkozásokhoz felvételre jelentkező gépkocsivezetők vonatkozásában, ha valamely békési vállalkozás volt sofőrje az illető. Ilyenkor egy informális tapasztalatcsere a háttérben megkönnyítheti a vállalatvezetők döntését, hiszen első kézből kaphatnak felvilágosítást az új munkaerőről. Ahogy erről Szappanos György tájékoztatást adott az MKFE felé, az elmúlt napokban máris két olyan telefonbeszélgetése volt más cégek vezetőivel, ahol a korábban náluk dolgozó sofőrökről adott felvilágosítást. A gyakorlat hosszabb távon a gépkocsivezetők számára is egyfajta kontroll, jó esetben pozitív ajánlás lehet, hiszen idővel felminősíti, és értékessé teheti őket a munkaerőpiacon, ha korábbi munkaadójuk pozitívan nyilatkozik róluk, és persze a cégeknek is segítség, ha az előzetes negatív infók alapján elutasítanak egy-egy jelentkezőt.

A találkozón ezután Csányi Gábor számolt be a résztvevőknek a fuvarozást érintő nemzetközi ügyekről, ide értve a mobilitási csomaggal, a 45 órás pihenő szabályaival, és a kiküldetési irányelv előírásaival kapcsolatos ügyeket.

Végül Gergely László adott tájékoztatást a megjelenteknek az MKFE Biztosítási Alkusz Kft. új, már elérhető szolgáltatásáról, az utólagos útdíjfizetéshez fűződő garanciabiztosításról, amely az MKFE tagjai – ide értve az egyéni és kisvállalkozásokat is – elérhető.

A szeghalmi találkozó baráti ebéddel zárult, amelyen tovább folyt a kötetlen beszélgetés és tapasztalatcsere.

Ezúton buzdítjuk Tisztelt Tagjainkat, és küldöttválasztásokon mandátumot szerzett megyei képviselőket hasonló rendezvények szervezésére, amelyhez az MKFE munkaszervezete minden támogatást biztosít.


 

MKFE kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.