Ma Mihály napja van.

Kamionsorok várhatók a cseh határon! December 1-jétől már csak új készülékkel lehet útdíjat fizetni!

A cseh utakat járó busz- és tehergépjármű-üzembentartóknak már csak napjaik vannak a csehországi útdíjszámláló készülékek cseréjére, hiszen az új rendszer 2019. december 1-jén éles üzemben indul. A CzechToll ill. SkyToll útdíjszolgáltató társaságok arra hívták fel a figyelmet, hogy az új rendszerbe ezidáig csupán a várt járműállomány 51%-a regisztrált, ezért — ha a következő napokban ez az arány nem javul — a cseh-szlovák határon december 1. után több tíz kilométeres kamionsorok, hosszú vesztegelés alakulhat ki. Nyomatékosan kérjük tisztelt Tagjainkat, hogy az érintett járműveik regisztrációját haladéktalanul végezzék el a mytocz.eu honlapon, melyen magyar nyelvű menüpont is található!


A forgalmi prognózis szerint attól lehet tartani, hogy a cseh határokon — főként a szlovák-cseh határt Lanzhotnál átszelő, magyarok által is gyakran használt autópályán — december első napjaiban több tíz kilométeres kamionsorok alakulhatnak ki. Mint a prágai magyar nagykövetség hozzánk eljuttatott közleményéből kiderül: a CzechToll/SkyToll konzorcium a cseh közúti határátkelőkön ideiglenes és mozgó regisztrációs pontokat létesít, hogy ezzel is segítsék a Csehországba tartó, de új regisztrációval és új fedélzeti eszközzel még nem rendelkező kamionosokat. A kamionsorok mellett speciális regisztrációs kocsik is mozognak majd.


Az új útdíjrendszerbe a cseh utakat rendszeresen használó 458 ezer jármű közül mindössze csupán 234 ezret regisztráltak be azok üzemeltetői, ezért a CzechToll/SkyToll biztosra veszi, hogy december 1-jétől a cseh határon megnövekedett várakozási időre kell számítani; akár több tíz kilométeres kamionsorok is kialakulhatnak. Felmérések szerint a külföldiek 91%-a értesült az új, cseh útdíjfizető-eszköz kötelező cseréjéről, ám csak 51%-uk végezte el a bejelentkezést. A regisztráció több száz helyen (internet, határátkelők, benzinkutak, a cseh gazdasági kamara információs pontjai stb.) szeptember 22. óta tart.


Amit az új rendszerről tudni kell:

Mint augusztus elején beszámoltunk róla, és későbbi emlékeztetőnkben is felhívtuk a figyelmet: 2019. december 1-jétől a „Czechtoll” nevű új útdíjfizetési rendszer váltja a hagyományos szisztémát Csehországban. A 3,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó busz- és tehergépjármű-üzembentartóknak át kell állniuk az új, s egyben jóval korszerűbb rendszerre. A szolgáltató még szeptember első napjaiban tette közzé magyar nyelvű tájékoztatóját. Az a jármű, mely azelőtt még soha nem járt Csehországban, és december 1. után lépi át a cseh határt, értelemszerűen már új készüléket kap.


A cseh utakat járó buszos és kamionos vállalkozásoknak azért is tanácsos megkezdeniük az új készülékek beszerzését, mert 2019 novemberének elejéig a cseh úthálózatot használó 23 ezer magyar jármű közül csupán 5 ezerben történt meg a csere. Ha a vállalkozások az utolsó pillanatra hagyják a műveletet, könnyen előfordulhat, hogy a határokon december elején kialakuló sorok miatt már nem tudják időben beszerezni az új készüléket, és emiatt jelentős késéssel teljesíthetik fuvarfeladataikat.


RÉGI KÉSZÜLÉKEK LEADÁSA »

MAGYAR NYELVŰ TÁJÉKOZTATÓ AZ ÁTÁLLÁSRÓL »


régi (jelenlegi) rendszer
www.mytocz.com »

új műholdas rendszer
www.czechtoll.cz »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.