Ma Emma napja van.

Közeledik a cseh útdíjkészülékek cseréjének határideje!

Egyre sürgetőbben közeledik a csehországi útdíjszámláló készülékek cseréjének végső határideje, ezért a cseh utakat járó busz- és tehergépjármű-üzembentartóknak már csak néhány hetük van arra, hogy a rendszer 2019. december 1-i éles indulásig régi készülékeiket újra cseréljék — hívta fel levélben a magyar fuvarozók figyelmét cseh társegyesületünk.


Mint augusztus elején beszámoltunk róla, 2019. december 1-jétől a „Czechtoll” nevű új útdíjfizetési rendszer váltja a hagyományos szisztémát Csehországban. A busz- és tehergépjármű-üzembentartóknak az ősz folyamán át kell állniuk az új, s egyben jóval korszerűbb rendszerre. A szolgáltató szeptember első napjaiban közzétette magyar nyelvű tájékoztatóját.


A 3,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó gépjárműveknek új fedélzeti készüléket kell beszerezniük a cseh értékesítési pontokon. Mint korábban beszámoltunk róla, az új fedélzeti egységek kiosztása 2019. szeptember 22-én elkezdődött. December 1-jén élesítik a rendszert, akkor már csakis az új útdíjrendszerbe regisztrált buszok és tehergépjárművek közlekedhetnek Csehország díjköteles útjain. (Az a jármű, mely azelőtt még soha nem járt Csehországban, és december 1. után lépi át a cseh határt, értelemszerűen már új készüléket kap.)


A cseh utakat járó buszos és kamionos vállalkozásoknak azért is tanácsos mielőbb megkezdeniük az új készülékek beszerzését, mert 2019 novemberének elejéig a cseh úthálózatot használó 23 ezer magyar jármű közül csupán 5 ezerben történt meg a csere. Ha a vállalkozások az utolsó pillanatra hagyják a műveletet, könnyen előfordulhat, hogy a határokon november végén kialakuló sorok miatt már nem tudják időben beszerezni az új készüléket, és emiatt december első napjaiban jelentős késéssel teljesíthetik fuvarfeladataikat.


MAGYAR NYELVŰ TÁJÉKOZTATÓ »


régi (jelenlegi) rendszer
www.mytocz.com »

új műholdas rendszer
www.czechtoll.cz »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.