Ma Hajnalka napja van.

Záhony: az ITM államtitkárainak is jelezte az MKFE a záhonyi határkatasztrófát

Újabb levélben tájékoztatta az MKFE főtitkára a NAV vámszakmai főigazgatóját a záhonyi határon kialakult helyzetről. Mai találkozójukon Ignácz József Péter és Karmos Gábor az ITM közlekedéspolitikáért felelős, valamint az iparági stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkárainak is beszámolt a csopi 4-5 napos várakozási időkről, hozzátéve, hogy a déli átkelőkön is hasonló a helyzet. Az MKFE az ITM közbenjárását is kéri a nemzetgazdaság egészét hátrányosan érintő határhelyzet sürgős megoldásában.


Karmos Gábor a tegnap megküldött tájékoztató után ma újabb levélben fordult Bakai Kristóf Péter pénzügyőr ezredeshez, a NAV Vámszakmai Szakfőigazgatójához, jelezve, hogy az MKFE tagvállalkozásaitól és a gépkocsivezetőiktől kapott információk szerint az ukrán oldali határhelyzet továbbra sem javult. A legfrissebb információk szerint a várakozó kamionok sora már 12 kilométeres, és 24 óra alatt alig 800 métert haladtak a járművek.

A mai napon Ignácz József Péter és Karmos Gábor az ITM két államtitkárával is megbeszéléseket folytatott. Ezeken a találkozókon mind az MKFE elnöke, mind az Egyesület főtitkára kiemelt fontosságúnak nevezte a keleti-déli határok működésének javítását, és egyben szorgalmazták, hogy az ITM is lépjen fel a határhelyzet javítása érdekében, akár azzal is, hogy kezdeményezik a határokon dolgozók létszámának emelését és anyagi megbecsülésük javítását.

A mai nap folyamán a NAV felé ismételten megküldött tájékoztatásra a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatóság főosztályvezetője válaszolt. Minya Ferenc tájékoztatásából kiderül, hogy a „Záhonyi Határkirendeltségi Főosztály kiemelt figyelmet fordított illetve fordít jelenleg is az Ukrajnából belépő teherforgalommal kapcsolatos, a NAV által végrehajtandó feladatokra”. A főosztályvezető külön kiemelte, hogy a határátkelőhely teherforgalmának ellenőrzésére és a vámeljárások lefolytatására rendelt állomány létszámát megemelték, továbbá a kamionterminálba történő beléptetések hatékony végrehajtása érdekében „a rendőrség szintén megemelt létszámot biztosít”. Minya Ferenc hozzátette: „a rendőrség munkatársaival folyamatos egyeztetést tartanak”, és a „szolgálatváltások kezdetén minden esetben (szükség esetén a szolgálat során is) a rendőrséggel közösen a Tisza hídon határtalálkozók megtartására kerül sor az Ukrán társzervek bevonásával”.

A főosztályvezető tájékoztatása szerint a „NAV és a rendőrség közös intézkedései ellenére a mai nap folyamán is az volt tapasztalható az óránkénti adatok figyelembevételével, hogy a belépő terminál parkoló kapacitásának telítettsége az 50 %-ot nem haladta meg”. Eközben a magyar hatóság nehézségekbe ütközik az ukrán vámhatósággal történő kapcsolatfelvétel tekintetében, akik „nehezen elérhetőek, passzív módon reagálnak a találkozókat érintő megkeresésekre”, ennek ellenére a magyar vámfőosztály „kiemelt figyelmet fordít a folyamatos és lehetőség szerint hatékony kommunikáció fenntartásra az Ukrán féllel”.

Minya Ferenc leveléből kiderül, hogy a fennálló helyzetre tekintettel „kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a belépő terminálban »ügyfélszolgálati« szerepkörben a vámellenőrzési feladatokat, képzett, több éves szakmai tapasztalattal rendelkező pénzügyőri állomány végezze”.

Az MKFE közben újabb tényfeltáró kisfilmen dolgozik, amellyel a kialakult tarthatatlan helyzetre kívánja nyomatékosan felhívni a magyar Kormány és a közvélemény figyelmét.

 

MKFE Kommunikáció


Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.