Ma Konrád, Tivadar napja van.

Oroszország — GLONASS

Tisztelt Fuvarozók!

Amint arról korábbi hírleveleinkből is értesülhettek, az Orosz Föderáció területén egyes áruféleségek fuvarozása csak abban az esetben lehetséges, ha a fuvarfeladat végrehajtásában érintett jármű rakterére speciális, úgynevezett e-vámzár kerül felhelyezésre. Ebben a tárgykörben kaptunk az IRU-tól további információkat, az ilyen jellegű fuvarfeladatok végrehajtásához szükséges gyakorlati tudnivalókról.


A korlátozás alá eső áruk fuvarozása az alábbi feltételek teljesítése mellett lehetséges:

• kizárólag kijelölt határátkelőhelyeken keresztül (ezek listáját az 1. sz. melléklet tartalmazza)
• e-vámzár alatt
• a gépkocsivezetőnek rendelkeznie kell regisztrációs kuponnal


2020. március 6-án az orosz Közlekedési Minisztérium megnevezte az első olyan vállalkozást, amely rendelkezik jogosultsággal az e-vámzárak kezelésére: Digital Platforms Development Center LLC (honlap oroszul: crcp.ru és angolul: crcp.ru/en.


A korlátozás alá vont áruk fuvarozásának megkezdése előtt a fuvarozónak regisztrálnia kell a rendszerben vagy az e-vámzár kezelőjének honlapján, vagy annak irodájában, és szerződést kell kötnie.


Legalább 2 órával a jármű határra való érkezését megelőzően a fuvarozónak jelentkeznie kell az e-vámzár kezelőjénél a megfelelő nyomtatvány kitöltésével, melyen feltünteti a szükséges adatokat. A szolgáltatás díját fizetheti a fuvarozó vagy az áru tulajdonosa. Az Orosz Föderáció területére való belépés, illetve az onnan történő kilépés céljából a járművek kizárólag a kijelölt határátkelőhelyeket vehetik igénybe (1. sz. melléklet). Az e-vámzár kezelője által összeállított, angol nyelvű részletes útmutatót a 2. sz. melléklet tartalmazza.

A szolgáltatás jelenlegi díjai a következők:

  • egy db zár felhelyezése: 1.224 RUB
  • egy db zár eltávolítása: 996 RUB
  • napi bérleti díj: 2.500 RUB

(A díjak tartalmazzák a 20% ÁFA-t, forrás: crcp.ru/tariffs )


A zárak felhelyezése és eltávolítása az Eurázsiai Gazdasági Unió külső határain a pénzügyőrök által, az orosz-belorusz és az orosz-kazah határszakaszokon létesített állandó, vagy mobil ellenőrző pontokon a Szövetségi Közlekedésfelügyeleti Szolgálat (Федеральная служба по надзору в сфере транспорта) tisztviselője által történik.

Az e-vámzár felhelyezését követően a gépkocsivezetőnek meg kell kapnia a regisztrációs kupont, amelyet aláírt és lebélyegzett az eljáró pénzügyőr vagy közlekedésfelügyeleti tisztviselő. Ezt a regisztrációs kupont később át kell adni a pénzügyőrség vagy a közlekedésfelügyelet képviselőjének az Orosz Föderáció területéről való kilépéskor, történjen az határátkelőn, állandó vagy mobil ellenőrzőponton.

 

Az e-vámzárak felhelyezése vagy eltávolításának nem kell együttjárnia a TIR eljárás mentesítésével, sem a TIR igazolvány további betétlapjainak kitöltésével.

Az IRU kéri a TIR-birtokosokat, hogy amennyiben az orosz vámhatóság részéről nem megfelelően kezelik a TIR igazolványokat, arról azonnal értesítsék az IRU-t vagy a TIR kibocsátó egyesületüket.

 

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.