Ma Gedeon, Johanna napja van.

Teherforgalmi helyzet Nagy-Britannia és az EU között (frissül!)

Az Egyesült Királyságban észlelt új típusú koronavírus mutáció miatt » 2020. december 20-án éjféltől Franciaország, Belgium, majd Hollandia is lezárta a határait » a szigetországból érkezők előtt. Leállították a doveri kompforgalmat és az Eurotunnel vasúti szolgáltatásait is. A teljes határzár – amely már érinti a közúti áruszállítást is – várhatóan kedd éjfélig maradt érvényben. Az aktuális helyzetről az alábbiakban olvashatja folyamatosan frissített híreinket.

Előzmények:
Az elmúlt órákban », követve Franciaországot, mások mellett Németország, Olaszország, Ausztria, Írország, Románia és Bulgária is korlátozást vezetett be az Egyesült Királyságból érkezőkkel szemben, ezek az országok a légi közlekedést függesztették fel, törölték az összes Nagy-Britanniából érkező járatot.
Sajtóhírek szerint Boris Johnson brit miniszterelnök vezetésével hétfőn rendkívüli ülésen » vizsgálják a kialakult helyzetet, és igyekeznek gyors megoldást találni a szigetország és az EU közötti áruszállítás gyors újraindítása és fenntartása érdekében.
A doveri kikötő a Twitteren jelentette be », hogy a kompforgalom az Egyesült Királyság és az EU között leállt. A teherterminál, a kikötő és a kikötő egyéb területei ugyanakkor továbbra is nyitva vannak, de arra kérnek mindenkit, hogy ne induljanak el a kikötőbe, amíg nem tájékozódtak » az aktuális helyzetről.Andrew Opie, a brit kiskereskedelmi konzorcium igazgatója a helyzetet kritikusnak nevezte ». Kiemelte, hogy az ünnepi időszakban mintegy 10 000 teherautó áthaladását biztosító kompok és a vasút leállása súlyos ellátási zavart okozhat a szigetországban az ünnepek előtt, ezért arra kérik a az Egyesült Királyság kormányát és az EU-t, hogy minél hamarabb találjanak megoldást, hogy megakadályozzák az ellátási lánc összeomlását.

FRISSÍTÉSEK:


december 28., H. 14:07 —
A
brit határzárás hatásai miatt Belgium és Spanyolország a következő 561-re vonatkozó lazításokat alkalmazza:
Belgium 2021. január 26-ig:

  • napi vezetési idő maximum 11 óra lehet
  • 5 és fél óránként kötelező a 45 perces szünet tartása
  • napi pihenőidő 9 órára csökkenthető
  • a heti pihenőidő megkezdhető az előző heti pihenőidőtől számított 6x24 órás időszakon túl
Spanyolország 2021. január 13-ig
  • napi vezetési idő maximum 11 óra lehet
  • két heti vezetési idő 96 óra lehet
  • a heti pihenőidő megkezdhető hat-24 órás időszakon túl
  • a rendszeres heti pihenőidőt lehetőség van a járműben is tölteni, amennyiben az megfelelő háló- vagy fekvőhellyel rendelkezik minden járművezető számára, és a jármű álló helyzetben van.

december 27., VAS. 14:40 — Ausztria feloldotta a kamionstopot azok előtt, akik Doverből érkeznek az ország területére északról vagy nyugatról, és keleti vagy déli irányban haladnak tovább. A könnyítés december 27-én 24:00 óráig él. A járművezetők így könnyebben haza tudnak jutni családjaikhoz. A Szövetségi Klímavédelmi, Környezetvédelmi, Energiaügyi, Mobilitási, Innovációs és Technológiai Minisztérium erről hivatalos e-mail-ben értesítette az osztrák utak kezelőit (ASFINAG), mely kérésünkre tájékoztatást adott egyesületünknek. Szintén könnyítések léptek életbe 2020. december 31-ig az 561/2006 / EK rendeletben foglalt vezetési és pihenőidőt illetően is a következő esetekben (a rendes szabályoktól való eltérés idejét, helyszínét és okát rá kell vezetni a tachográf-kinyomatra, analóg készüléknél a korong hátoldalára!):

• Kivétel a 6. cikk (1) bekezdése alól: a napi vezetési idő 11 órára növelhető.

• Kivétel a 6. cikk (2) bekezdése alól: a heti vezetési idő 60 órára növelhető.

• Kivétel a 6. cikk (3) bekezdése alól: két egymást követő héten a teljes vezetési idő 100 órára növelhető.

• Kivétel a 8. cikk (2) bekezdésétől: a napi pihenőidő 9 órára csökkenthető.

december 26., SZO. 21:40 — Németország is enyhít a vezetési és pihenőidők szabályain. A német szakminisztérium a Twitterre feltöltött közleményben adta hírül a könnyítés részletszabályait, melyek azokra a kamionsofőrökre vonatkoznak, akik Doverből tartanak hazafelé. A könnyítések 2020. december 28-án 24:00 óráig élnek. A rendes szabályoktól való eltérés idejét, helyszínét és okát rá kell vezetni a tachográf-kinyomatra!

december 26., SZO. 20:35 — Karácsony másnapján, szombaton minden kamion elhagyta a manstoni repteret, a területet lezárták. A Kent megyei utak mentén még 1.600 kamion várakozik, hogy eljusson a doveri kompkikötőhöz. Mint a brit skynews hírcsatorna közölte: a tehergépjárművek vezetőinek tehát már nem a manstoni reptérre, hanem közvetlenül Doverbe kell menniük. A brit hatóságok, a katonaság, a francia tűzoltók és az odaérkezett lengyel egészségügyi dolgozók eddig 15.526 tesztet végeztek el.

december 26., SZO. 13:18 — Az ankarai Magyar Nagykövetség jelzése alapján bejelentették, hogy 2020. december 30-tól 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel lehet csak belépni Törökországba közúton (repülővel már december 28-tól).

december 26., SZO. 11:48 — Magyarországon akadálytalanul haladhatnak a Doverből hazatérő EURO 3-as vagy annál jobb emissziós besorolású nehéz-tehergépjárművek, ugyanis hazánkban eleve a téli kamionstop rendje van érvényben, amely lehetővé teszi, hogy november 4. és március 1. között közlekedhessenek az EURO 3, 4, 5, 6-os és EEV besorolású kamionok, ha nemzetközi forgalomban haladnak (határainkon ki-, be- vagy átmennek).

december 26., SZO. 11:22 — Szlovénia 2020. december 25-től 2021. január 10-ig feloldotta a kamionstopot, hogy a Doverből hazatérő kamionosok minél könnyebben hazatérhessenek hazájukba.

december 26., SZO. 01:05 — Csehország a vezetési- és pihenőidő szabályainak ideiglenes enyhítéseivel segíti a Doverből hazafelé tartó kamionsofőröket. A könnyítések 2020. december 24-én 00:00 órától 2021. január 3. 23:59 óráig érvényesek. Ezek szerint a fenti tizenegy napon Csehországban a napi pihenőidő 11 óráról legfeljebb 9 órára csökkenthető. Halasztható a heti pihenőidő (azaz a heti pihenőidőnek az előző, heti pihenőidő végétől számított hat, 24 órás időszak végéig nem feltétlenül kell megkezdődnie), valamint a 45 óránál hosszabb pihenőt a vezetőfülkében is el szabad tölteni. A vonatkozó szabályoktól való eltérési lehetőségekről a cseh szakminisztérium írásos anyagot küldött. Analóg tachográfnál a korong hátoldalára, digitális műszernél pedig a kézi adatbeviteli lehetőséggel, valamint kinyomaton a nyomtatás hátoldalán meg kell jeleníteni a rendes vezetési- és pihenőidőtől való eltérés helyszínét és okát. (Célszerű feltüntetni a "Dover" szót, mert azt minden ország hatóságának munkatársa érteni fogja.)

december 25., P. 17:17 — Franciaország feloldotta a kamionstopot, hogy területén közlekedhessenek azok a kamionok, melyek Doverből tartanak hazafelé. A kamionstop-mentesség a karácsonyi hosszú hétvégén, 2020. december 24-27. között él. A franciák azt is lehetővé teszik, hogy a kamionosok eltérjenek a vezetési és pihenőidőktől az itt közreadott rendelkezés szerint.

december 25., P. 15:42 — Brit és lengyel katonák, valamint francia tűzoltók is bekapcsolódtak a hét eleji francia határzár miatt Angliában feltorlódott több ezer kamion sofőrjeinek koronavírus-tesztelésébe. A brit védelmi minisztérium közölte, hogy nyolcszáz katona érkezett a délkelet-angliai Dover kompkikötőjének közelében, egy használaton kívüli repülőtéren kialakított átmeneti kamionparkolóba, illetve az autópályán felállított tesztelési helyszínekre. A Kent megyei tanács pénteki adatai szerint még mindig hozzávetőleg négyezer kamion vár arra, hogy átkelhessen a francia oldalra.
A brit közlekedési minisztérium külön felhívást adott ki arról, hogy az Angliából Franciaországba Doverből komppal átkelni készülő kamionoknak továbbra sem a doveri kikötőbe, hanem elsőként a Manstonban kialakított kamionparkolóba (reptér) kell menniük.
Azoknak a kamionosoknak, akik a Eurotunnel vasúti alagúton közlekedő teherszállító szerelvényekkel akarnak átkelni, az M20-as autópálya 8-as kijárójánál kell csatlakozniuk a tesztelésre várók sorához.
 A brit közlekedési minisztérium tájékoztatása szerint az átkelés engedélyezéséhez szükséges koronavírustesztet nem lehet bármelyik Kent megyei egészségügyi intézményben elvégeztetni; a helyi kórházakban vagy rendelőkben nem fogadják azokat, akik ilyen célú szűrővizsgálatra jelentkeznek.

december 24., CS. 16:42 — Nem lesz üzemszünet karácsonykor a doveri kikötőben: együttműködve a francia kikötőkkel, a komptársaságokkal, továbbá a francia és brit határszervekkel a doveri terminál folyamatosan üzemel az ünnep alatt is » annak érdekében, hogy minél több utas és jármű juthasson át a csatornán.

december 24., CS. 15:30 — A fuvarozók világszervezetének (IRU) főtitkára, Umberto de Pretto közleményben hívta fel az illetékesek figyelmét, hogy Dovernél és a manstoni reptéren vesztegelő kamionosok élelmezési és higiéniai körülményei elégtelenek, melyeken azonnal javítani kell. Sürgette a gépkocsivezetők mielőbbi pontos tájékoztatását és a tesztelőállomások számának növelését, hogy a kamionosok minél előbb hazajussanak családjaikhoz. Értesüléseink szerint a tesztelés nagyon lassan halad, a brit hatóságok ezért újabb teszt-pontokat telepítenek a helyszínre.

december 23., SZE. 20:38 — Az Egyesült Királyság útmutatója a gépkocsivezetők COVID tesztelésére történő online regisztrációjához INNEN » letölthető. Az útmutató magyar nyelven ITT » érhető el. A gépkocsivezetők az alábbi linkre kattintva végezhetik el a tesztre történő regisztrációt a mellékelt útmutatóban leírtak szerint: https://test-for-coronavirus.service.gov.uk/register-kit »

december 23., SZE. 17:35 — Az Egyesült Királyság hatóságai azt javasolják, hogy a fuvarozók (ha tehetik), kerüljék el Kent megye környékét. A gyorstesztelés megkezdődött, de nagyon lassan halad. A brit hatóság javaslatai: ha a kamionos már a doveri kikötő felé tart, előbb Manstonba kell mennie a CT12 5FE címre. Itt történik a tesztelés, illetve mosdókat is elhelyeztek. (A kamionosok jelentései szerint a mosdók 150 métereként találhatók, és egy mosdóra több száz kamionos jut.) Ha a sofőr már az Eurotunnel felé tart, akkor el kell mennie az M20 8. kereszteződéséhez, és csatlakoznia kell az ott lévő sorhoz. Ahhoz, hogy teherforgalomban elhagyhassa az Egyesült Királyságot, el kell végeznie egy gyors COVID-tesztet. Csak negatív eredménnyel mehet tovább. Pozitív gyorsteszt esetén egy PCR-tesztet fognak végezni. Ha az is pozitív, a gépjárművezetőt 10 napos karanténra kötelezik az Egyesült Királyság területén. További információ »

december 23., SZE 17:30 — A BBC News arról tudósít, hogy az első kamionok kigördültek a parkolóból, és elhagyták a brit sziget délkeleti régióját. Azonban több ezer kamion vár átkelésre. A járművek mozgását a forgalmi káosz nehezíti.

december 23., SZE 16:15 — Nagy-Britanniában élő motoros magyarok csoportja segítséget ajánlott a kamionsorban rekedt azon honfitársainknak, akik immár harmadik napja a vezetőfülkében vesztegelve kifogytak az élelmiszerből. Erre a célra külön Facebook-csoportot hoztak létre Motorosok segítsége kamionosoknak néven. A csoporthoz a várakozó kamionsofőrök, valamint az őket megsegíteni kívánó, Dover-környéki magyarok is csatlakozhatnak. Ugyanezt a célt szolgálja a Magyar kamionos: segítség, kérés, felajánlás nevű Facebook-csoport is. Nagy-Britanniában egyébként országszerte bővül azon önkéntesek száma, akik a szigetország területén bárhol megakadt kamionosoknak igyekeznek segíteni. Ők térképes alkalmazást is létrehoztak nevekkel és elérhetőségekkel, hogy a kamionsofőrök megtalálhassák őket.

december 23., SZE. 12:55 — Kamionsofőrök egy csoportja dulakodásba keveredett a brit rendőrökkel a doveri kikötő termináljánál, mert elfogyott a türelmük. Egy embert előállítottak. A brit hatóságok nyugalomra intik a kamionosokat, mert a tesztelés elkezdődött, de a sor nagyon lassan halad. Jelenleg 5 ezer kamion várakozik átkelésre: 3.800 a manstoni reptéren, 1.200 az autópályán. A brit skynews szerda déli képes-videós helyszíni jelentése ».

december 23., SZE. 10:23 — Az M20-as autópályán a hatóságok meleg ételt és vizet osztanak a gépkocsivezetőknek. Mobil toaletteket helyeztek el, melyeket a kamionsofőrök használhatnak.

december 23., SZE. 10:20 — Tömeges tesztelési kampányt dolgoznak ki a kamionsofőröknek. A hatóságok kérik, hogy új fuvarozók ne keljenek útra Kent megye felé.

december 22., SZE. 10:15 — A manstoni repteret jelölték ki fő tesztközpontnak. Az ottani személyzet végzi a kamionsofőrök tesztelését, az eredményt szöveges üzenetben vagy e-mail-ben kapják meg a gépkocsivezetők. Az azonosítás alapja a jármű rendszáma. Akinek negatív a tesztje, bevezetik a forgalomba. Ha azonban pozitív, a gépkocsivezetőnek el kell hagynia a manstoni repteret, és 10 nap karantént jelölnek ki neki. A brit hatóságok a kenti vezetéssel együtt biztosítja a beteg fuvarozóknak azt a helyet, ahol ezután szállást kapnak, és rakományaikat is biztonságban tudhatják.

december 23., SZE. 01:45 — Újra nyitva Dover, reggel 7 órától az Eurotunnel is. Csak negatív Covid-teszttel lehet belépni a terminálokba. Részletek ITT»

december 22., K. 21:34 — A francia közlekedési miniszter, Jean-Baptiste Djebbari Twitteren közzétett nyilatkozata » szerint holnap reggel indulhatnak el a kompok és az Eurotunnel vasúti forgalma. A tehergépjárművek kezeléséről továbbra sincs konkrét információ, de a 72 óránál nem régebbi PCR teszt bemutatása alól mentesülni fognak. Várhatóan a belépés azaz az Egyesült-Királyságból történő kilépés előtt gyorstesztekkel fogják szűrni a gépkocsivezetőket, a Times » információi szerint ebben a brit katonaság fog közreműködni.
FIGYELEM: Dover jelenleg zárva van, mielőtt elindulnak a járművekkel, tájékozódjanak a komptársaság(ok) weboldalán!

december 22., K. 20:08 — francia kormány sajtóközleménye » szerint a személyforgalomban közlekedők előtt december 22-én éjféltől megnyílik az utazás lehetősége az Egyesült-Királyságból Franciaország felé a francia és EU tagállamok állampolgárai részére, amennyiben 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet tudnak bemutatni a határátlépés előtt. A közlemény szerint a következő órákban nyilvánosságra hozzák az áruszállításra vonatkozó szabályokat is.

december 22., K. 16:08 — A brit miniszterelnök a kamionsofőrök tömeges járványügyi tesztelésével szeretné elérni a lezárt kikötők újbóli megnyitását, azonban napi 6 ezer mintavételt kellene gépkocsivezetőkön végezni, amire nincs elegendő idő. Az infostart kedd délutáni híradása »

december 22., K. 15:30 —  Rendkívül nagy a torlódás a szigetország déli részén, miközben a franciák és a britek közös megoldáson dolgoznak. A reptérre vezényelt több ezer kamion a kifutópályán áll, helyszíni jelentések az M20-as autópályán 1.500 kamionról számolnak be. A news.sky.com videója »

december 22., K. 09:23 — A brit kormány minden szinten kapcsolatba lépett Párizzsal, hogy minél hamarabb megindulhasson a teherforgalom Dover és Calais között — mondta Boris Johnson brit miniszterelnök. A franciák által életbe léptetett határzár csak olyan járművekre vonatkozik, amelyekkel emberek (gépkocsivezetők, utazószemélyzet, utasok) is átkelnének Franciaországba. Az utasok nélküli teherszerelvények — konténerek és nyergesvontató nélküli félpótkocsik — átkelését a francia hatóságok továbbra is engedélyezik. Ellentmondásos hírek érkeznek ugyanakkor a feltorlódott kamionok számáról. A brit közlekedési szaktárca szerint néhány száz a vesztegelő kamionok száma, helyszíni jelentések szerint azonban 4 ezernél is több kamion vár átkelésre.

december 21., H. 17:20 — Nagy-Britannia délkeleti részén, Kent megyében több mint 40 kilométernyi kamionsor torlódott össze azokból a járművekből, melyek nem tudják elhagyni a szigetországot. Ezek javarészét a Ramsgate melletti manstoni reptérre irányítják, melyet eleve kényszer-várakozóhelyként jelöltek ki a brexit miatt előre várható torlódások kezelésére. Boris Johnson brit miniszterelnök, valamint a francia oldalon a francia közlekedésügyi miniszter válságtanácskozást hívtak össze, hogy tárgyaljanak az ellátási lánc újraindításáról és a helyzet rendezéséről.

december 21., H. 16:00 — A közúti fuvarozási világszervezet (IRU) arra kéri a kormányokat, hogy az árufuvavrozás zavartalansága és a lakosság ellátása érdekében tegyék lehetővé az áruszállítást, és biztosítsák a határok átjárhatóságát.

december 21., H. 14:02 — Értesüléseink szerint Belgium és Hollandia mindkét irányban elengedi a teherforgalmat. Bővebb tudnivalók a government.nl és info-coronavirus.be honlapokon.




MKFE Kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.