Ma Adalbert napja van.

Közép-Kelet-Európában szél, Ausztriában hó is várható

Porvihar az M3-ason Hortnál!

A rendkívül erős szél miatt 2023. március 27-28-ra (hétfőre és keddre) vörös, vagyis legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adtak ki a meteorológusok Romániában, Horvátországban és Szlovákiában. A hegyekben a széllökések sebessége elérheti a 160 km/h-t. A szél miatt narancssárga riasztási fokozat van érvényben Olaszországban, Szlovéniában, Németország déli részén, Bulgária egyes területein és egész Magyarországon. Ausztriában havazásra kell készülni.


A viharos szél közepette a széllökések sebessége Horvátország tengerparti övezetében 65–150 km/h között valószínűsíthető, Szlovákia magashegységeiben 135-180 km/h, Románia magas vidékein pedig 140 km/h-s lökéshullámokra kell készülni. Ausztriában a viharos szelet egyre alacsonyabb hőmérséklet és ismétlődő hózáporok kísérik. A hóhatár 700...400 méter közé húzódik le.


A közlekedőknek útra dőlt fákra, letört ágakra, leszakadt felsővezetékekre, lehulló épületelemekre kell számítaniuk. A magas járműveknek az erős szél iránytartási, menetstabilitási bizonytalanságot okozhat. Az erős légáramlás által kiszárított szántók és puszták környezetében porátfúvás és a látótávolság hirtelen lecsökkenése várható. Az Adriai-tengerpart mentén a kompjáratok indítását elhalaszthatják vagy felfüggeszthetik. Ausztriában télies útviszonyokra kell készülni.


A járművezetőknek a parkoláshoz tanácsos épületektől és fáktól távolabb fekvő területet választaniuk.

Forrás: meteoalarm.org, wetter.at

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.