Ma Adalbert napja van.

Tűz után özönvíz a Balkánon

Szélsőséges állapotok uralkodnak Görögországban, ahol az augusztusi erdőtüzek után 2023. szeptember 4-től özönvízszerű esőzések vették át az uralmat. Két nap leforgása alatt egy egész évnyi csapadék zúdult a félszigetre. Az áradások országszerte fennakadásokat okoztak, teljes városok kerültek víz alá. Kritikus a helyzet Bulgáriában és Törökország északnyugati csücskén is, ahol ugyancsak víz hömpölyög az utakon.


A Balkán-félszigetet 2023. szeptember első napjaiban érte el a Daniel nevű ciklon, mely 500 mm feletti csapadékot hozott magával. Négyzetméterenként 500 litert meghaladó eső hullott, ami azonnali áradásokat okozott. Görögország több városában két méteres víz árasztotta el az utcákat.


A Konzuli Szolgálat szeptember 6-i jelentése szerint a viharok és esőzések által érintett régiók: Thessalia, Sporades-szigetek, Közép-Görögország, Észak-Evia-sziget, a Peloponnészosz-félsziget keleti és déli része. Magnisia régióban több kis települést elzártak az áradások, Volos városban és Skiathos szigeten hatóságilag tilos közlekedni. Erős a földcsuszamlások és sárlavinák veszélye. Lezárásokra és forgalomelterelésre kell számítani az Athén-Thesszaloniki országúton is, Larissa magasságában mindkét irányban, a régi autópálya pedig egyáltalán nem használható. Előrejelzések szerint csak szeptember 7-én (csütörtökön) csendesedhet az ítéletidő.


Törökországban több halálos áldozatot követelt a vihar. Áradások keletkeztek Törökország északnyugati részén, a bolgár határ melletti Kirklareli tartományban. Isztambulban szintén víz lepte el az utcákat. A kormány a hadsereget is bevetette.


Bulgáriában a Fekete-tengeri partvidékén a legsúlyosabb a helyzet.


FONTOS TANÁCSOK! Fuvareszközeivel válasszon patak- és folyómedrektől távol eső, magasabban fekvő, de lankás területeket! Ne parkoljon meredek hegyoldal mellett vagy fás-erdős részen, sem épületek, hidak, felüljárók, villanyvezetékek, oszlopok környezetében! Lezárt járműben ne hagyjon értéktárgyat! A jármű ablakait zárja be! Rögzítse a járműben azokat a tárgyakat, melyek elmozdulhatnak! Tartósan vízzel elárasztott útszakaszra még magasépítésű, nagy járművel sem tanácsos ráhajtani, mert az utat az áradás könnyen alámossa, és a burkolat a nehéz járművek súlya alatt könnyen beszakadhat. Szintén veszélyes lehúzódni a felázott útpadkára, mert a jármű megsüllyedhet és felborulhat, mint azt a 2023. szeptember 5-én Görögországban készített videó is szemlélteti. Útnak indulás előtt tájékozódjon megbízójától, az árutulajdonostól, a fel- vagy lerakóhelyektől! A turistabuszos vállalkozók érdeklődjenek utazásszervezőiktől! Nézze meg a magyarországi Konzuli Szolgálat honlapjának utazási tanácsokra vonatkozó részét (megnyitás után az oldalon lejjebb görgetve "Kiemelt információk" menüpont)!


a görög Iefimerida hírportál jelentése országrészenként »

a HírTv jelenti »                                                               görög, török és bolgár árvíz-körkép (origo.hu) »

Görögország pillanatnyi forgalmi helyzetképe térképen »


 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.