Ma Lukács napja van.

Új típusú elakadásjelző-kötelezettség a spanyol közutakon

Egy új rendelet értelmében 2026. január 1-jétől a gépjárművezetőknek kötelező lesz a V16-os elakadásjelző berendezés használata a spanyol utakon — közölte a Spanyol Belügyminisztérium és az Közúti Közlekedési Főhatóság (DGT).


A borostyánsárga villogó jelzést kibocsátó elektromos készüléket már 2021 júliusa óta használják az országban, ám 2026-tól már előírás lesz a beszerzése azoknak, akik a spanyol közutakon közlekednek. A berendezés a jelenleg még használatban lévő elakadásjelző háromszöget hivatott kiváltani, melynek kihelyezése megköveteli, hogy a járművezető elhagyja a járművet. A kihelyezés korlátozott látási viszonyok között, illetve nagyobb forgalom esetén azonban fokozottan balesetveszélyes lehet, főként akkor, ha szembejövő forgalomra is számítani lehet.


A V16-os készüléket ezzel szemben a jármű tetejére kell felhelyezni, ennek megfelelően biztonságosabb, hiszen a járművezetőnek nem kell elhagynia a járművet. Az eszköz 360 fokos szögben, a tér minden irányából észlelhető, és legalább 30 percen keresztül működik megszakítás nélkül annak érdekében, hogy a többi járművezető minél hamarabb tájékozódjon a fennálló balesetről vagy elakadásról.


Amellett, hogy a V16 kibocsátott fényével hatékonyabb láthatóságot biztosít, kapcsolatban áll a készülék gyártójával és a Nemzeti Adathozzáférési Pontokkal is, amelyeknek használat esetén adatokat továbbít. A berendezés akkumulátorának az élettarma mintegy 18 hónap, magának a készüléknek pedig 12 év; további előny, hogy a kereskedelmi árba beépítették az erre a szavatossági időre vonatkozó adatközlési díjat is.


Az eszközt ajánlatos lehet beszerezni az átmeneti időszak végéig minden olyan közúti fuvarozónak, aki spanyolországi útszakaszokat is érint, hiszen 2026 januárjától egy közúti ellenőrzés során a V16 is a gépjárművek kötelező tartozéka lesz. Fontos figyelni arra is, hogy a fuvarozó pontosan milyen készüléket vásárol, ugyanis csak a megfelelő tanúsítvánnyal és minősítéssel rendelkező eszközöket fogják elfogadni a hatóságok, amelyek listája innen érhető el (Marcas y modelos certificados).


használati útmutató (PDF) »

     Hogyan működik, és hogyan kell használni? (videó) » 

forrás: dgt.es

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.