Ma Lukács napja van.

A 14. uniós szankciócsomag fuvarozásra vonatkozó rendelkezései

Az orosz-ukrán háború miatt korábban elfogadott EU-s szankcióscsomaggal megtiltották az orosz székhelyű fuvarozó vállalkozásoknak az EU területét érintő szállításokat. A 2024. június 24-én elfogadott 14. uniós szankcióscsomag immáron azokat az uniós székhelyű vállalkozásokat is érinti, melyek legalább 25 %-ban valamely oroszországi természetes vagy jogi személy, szervezet vagy szerv tulajdonában vannak. A 2022. április 8. után letelepedett ilyen vállalkozásoknak 2024. július 26-tól kezdődően tilos az unió területén belül közúti árufuvarozást végezni, beleértve a tranzitszállításokat is.


A Tanács 833/2014/EU rendelete ( 2014. július 31. ) az ukrajnai helyzetet destabilizáló orosz intézkedések miatt hozott korlátozó intézkedésekről 3l. cikke az alábbi bekezdésekkel egészül ki:

„(1b) Tilos az Unióban letelepedett, legalább 25 %-ban valamely oroszországi természetes vagy jogi személy, szervezet vagy szerv tulajdonában lévő, bármely jogi személy, szervezet vagy szerv számára engedélyt adni, hogy olyan közúti fuvarozási vállalkozássá váljon, amely az Unió területén belül közúti árufuvarozást végez, ideértve a tranzitszállítást is.

(1c) Tilos 2024. július 26-tól az Unióban 2022. április 8. után letelepedett, legalább 25 %-ban valamely oroszországi természetes vagy jogi személy, szervezet vagy szerv tulajdonában lévő, bármely közúti fuvarozási vállalkozás számára, hogy az Unió területén belül közúti árufuvarozást végezzen, ideértve a tranzitszállítást is.

(1d) Az Unióban letelepedett közúti fuvarozási vállalkozásoknak a letelepedésük szerinti tagállam illetékes nemzeti hatóságának kérésére tájékoztatást kell adniuk a tulajdonosi szerkezetükről az említett illetékes nemzeti hatóság számára.

(2a) Az (1b) és az (1c) bekezdés nem alkalmazandó az Unióban letelepedett, legalább 25 %-ban olyan orosz állampolgárok tulajdonában lévő közúti fuvarozási vállalkozásokra, akik egyúttal egy tagállam állampolgárai is, vagy akik valamely tagállamban ideiglenes vagy állandó tartózkodási engedéllyel rendelkeznek.”


az Európai Unió Tanácsának hivatalos közleménye a 14. szankcióscsomagról »


Frissítés (2024. augusztus 9.): hasonló korlátozások Belorusszia vonatkozásában is

A fentiekben említett korlátozást a beloruszokkal szemben is alkalmazzák a 2024. június 29-én meghozott tanácsi döntés értelmében. A Tanács 765/2006/EK rendelete a belorusz helyzetre és Belorussziának Ukrajna elleni orosz agresszióban való részvételére tekintettel hozott korlátozó intézkedésekről szóló 1zc. cikke az alábbiakkal egészül ki:

„(1b) Tilos az unióban letelepedett, legalább 25 %-ban valamely fehéroroszországi természetes vagy jogi személy, szervezet vagy szerv tulajdonában lévő, bármely jogi személy, szervezet vagy szerv számára engedélyt adni, hogy olyan közúti fuvarozási vállalkozássá váljon, amely az Unió területén belül közúti árufuvarozást végez, ideértve a tranzitszállítást is.

(1c) Tilos 2024. augusztus 2-tól az Unióban 2022. április 8. után letelepedett, legalább 25 %-ban valamely fehéroroszországi természetes vagy jogi személy, szervezet vagy szerv tulajdonában lévő, bármely közúti fuvarozási vállalkozás számára, hogy az unió területén belül közúti árufuvarozást végezzen, ideértve a tranzitszállítást is.

(1d) Az unióban letelepedett közúti fuvarozási vállalkozásoknak a letelepedésük szerinti tagállam illetékes nemzeti hatóságának kérésére tájékoztatást kell adniuk a tulajdonosi szerkezetükről az említett illetékes nemzeti hatóság számára.

(2a) Az (1b) és az (1c) bekezdés nem alkalmazandó az unióban letelepedett, legalább 25 %-ban olyan fehérorosz állampolgárok tulajdonában lévő közúti fuvarozási vállalkozásokra, akik egyúttal egy tagállam állampolgárai is, vagy akik valamely tagállamban ideiglenes vagy állandó tartózkodási engedéllyel rendelkeznek.”

az Európai Unió Tanácsának hivatalos közleménye »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.