Ma Gedeon, Johanna napja van.

Környezetvédelmi zóna Gentben 2020. január 1-jétől

Belgiumban eddig két város, Antwerpen és Brüsszel vezetett be alacsony kibocsátású zónát (LEZ). Ehhez csatlakozik most Gent városa, ahol 2020. január 1-jétől — a jármű környezetvédelmi besorolásától függően — már csak regisztrációval vagy ideiglenes engedéllyel lehet behajtani.


Korábbi tájékoztatásunk szerint Európa-szerte bővül azon városok köre, amelyek tiltják a szennyezőbb járművek behajtását. Belgiumban ezidáig Antwerpenben és Brüsszelben létezett ilyen alacsony kibocsátású zóna (low emission zone; LEZ), de 2020. január 1-jétől már Gent belvárosába történő behajtás előtt is kötelező a regisztráció.


A regisztrációs kötelezettség minden gépjárműre vonatkozik, és az alábbi linken keresztül kell megtenni:

lez.stad.gent »


   

A kijelölt zónába való behajtáshoz nem minden járműre kell engedélyt kérni. Az itt elérhető táblázat mutatja, hogy mely környezetvédelmi besorolású járművek engedélykötelesek. Dízel üzemű tehergépjárműveknél az EURO-5-ös, EEV és EURO-6-os járművekre nem kell külön engedélyt kiváltani, EURO-4-es emissziós besorolásnál van lehetőség engedély beszerzésére.

Az engedélyek díjai eltérőek, a tarifa ugyanis függ a jármű besorolásától (M1, M2, M3, N1, N2, N3), és az engedély érvényességének időtartamától (egy hét, egy hónap, négy hónap, egy év).


DÍJTÁBLÁZAT »


Fontos: ha a járművet eladták, az új üzembentartónak kell engedélyt kérnie!


Az alapesetben kitiltott járműveknél (dízel üzemnél EURO 0–3) is van lehetőség behajtásra; igaz, csak korlátozott számban. Évente 8 napot lehet ilyen járművekkel közlekedni a zónán belül, amely napokra napidíjat kell váltani »


MINDENT A KÖRNYEZETVÉDELMI BEHAJTÁSRÓL: www.urbanaccessregulations.eu »


MKFE Kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.