Ma Gedeon, Johanna napja van.

Kazahsztán: beutazás, tartózkodás és vízum

 Május utolsó napjaiban — tagi kérésre — terítékre került a Kazahsztánba történő beutazás, tartózkodás és az ahhoz szükséges okmányok kérdése, ugyanis Kazahsztán szigorításokat vezetett be a 2020. június 1. és november 1. közötti időszakban. A közúti fuvarozásban dolgozókra vonatkozó gyakorlati eljárásrendet május 28-án kaptuk kézhez a konzuli szolgálattól és az ITM-től.


2020. június 1. és november 1. között külföldi állampolgárok csak külön engedéllyel léphetnek kazah területre. Ehhez fel kell venniük a kapcsolatot Magyarország Nur-Sultani Nagykövetségének konzuljával a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen vagy a +77012215793-as telefonszámon.


Kazahsztán felfüggesztette a 30 napot nem meghaladó vízummentes belépést 57 ország, köztük Magyarország állampolgárainak. A szigorítás 2020. november 1-jéig marad érvényben. A rendkívüli helyzet ideje alatt lejárt vízumok, ideiglenes és állandó tartózkodási engedélyek, munkavállalási engedélyek július 10-ig érvényesek.


A nemzetközi teherfuvarozással foglalkozó külföldi járművezetőknek 2020. június 1-jéig nem kell vízum a belépéshez, tartózkodáshoz és átutazáshoz. A 2020. június 1-jéig vízummentes rendszer szerint belépett külföldi járművezetők még egy hónapig, azaz július 1-jéig vízummentesen elhagyhatják az országot bármiféle szankció nélkül.


Külön megkeresésre Ujvári Márton konzul közölte, hogy a vízumkérelmezési eljárást az alábbiak szerint kell megtenni.


I.) A tehergépjárművel Kazahsztánba tervezett belépésről a fuvarozónak a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött e-mail-ben meg kell küldenie a kívánt belépés időpontját, a gépjármű vezetőjének nevét és útlevélszámát, illetve a jármű rendszámát. A konzulátus Kazahsztánban tájékoztatja az illetékes hatóságokat a tervezett belépésről.

II.) A vállalkozónak fel kell vennie a kapcsolatot a budapesti nagykövetségen dolgozó konzullal (Yedil Myrzakhanov: 06 (30) 703 3990 vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), aki majd kiadja a belépési ill. tranzitvízumot.


tovább a nagykövetség honlapjára »

hivatalos tájékoztatás »

kazah vízum más állampolgároknak »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.