Ma Emma napja van.

Uniós megállapodás a gépkocsivezetők karanténmentességéről

 Ajánlást fogadott el 2020. október közepén az EU Általános Ügyek Tanácsa, melynek célja, hogy fokozott koordinációt biztosítson azon tagállamok között, amelyek a szabad mozgást népegészségügyi okokból korlátozó intézkedések elfogadását mérlegelik.


A jogilag nem kötelező erejű, ám mind a 27 tagállam részvételével zajlott ülésen elfogadott ajánlás fuvarozói szempontból legfontosabb eleme, hogy a miniszterek megegyeztek: nem helyezhetők karantén alá az alapvető feladatot ellátó és az olyan utazók, akiknek az utazása kulcsfontosságú munkakörben dolgozó munkavállalóként vagy önálló vállalkozóként elengedhetetlen.


A felsorolás pedig külön nevesíti „a közlekedési ágazatban dolgozókat és az árufuvarozási és személyszállítási szolgáltatókat, beleértve az adott területen való felhasználásra szánt árut szállító, valamint a területen csak áthaladó tehergépjárművek vezetőit is.” Ugyanígy a „tranzitutasok” sem kötelezhetők karanténra egyik tagállamban sem.


A személyforgalomban közlekedő gépjárművezetőknek javasoljuk továbbra is az ANNEX III nyomtatványt, valamint a gazdasági céllal összefüggő utazási igazolás használatát.


*    *    *


Az ajánlás egyéb vonatkozásaiban a tagállamok az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) rendelkezésére bocsátják legfrissebb járványügyi adataikat, amely hetente frissített európai térképet tesz közé, amelyen az adott régiót Covid19-kockázatától függően különböző színnel jelöli.


Ez a tájékoztató tartalmazza a különböző színkódokba való besoroláshoz szükséges közös kritériumokat és küszöbértékeket.


A tagállamok nem korlátozhatják a zöld besorolású területekre beutazó vagy onnan kiutazó személyek szabad mozgását, de a többi esetben is arányosan kell eljárniuk, és alapvetően feltételekhez (teszt, karantén stb.) köthetik, de meg nem tagadhatják a más tagállamokból érkező személyek beutazását.


A tagállamoknak továbbá kölcsönösen el kell ismerniük a más tagállamokban tanúsított egészségügyi szervek által végzett Covid19-tesztek eredményeit.


A reopen.europa.eu oldalon a turizmus célú európai utazások országonkénti feltételeiről lehet tájékozódni.

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.