Ma Adalbert napja van.

Belorusz határesemények összefoglalója

2023. február közepén számos esemény történt a belorusz határokon. Ezeket összegyűjtve áttekintést nyújtunk az érintett vállalkozásoknak.


Mint 2023. február 9-én jeleztük, február 10-től a teljes forgalom elől lezárták Bobrowniki-Bierestowica lengyel-belorusz határátkelőhelyet. Az illetékesek állambiztonsági érdekek védelmére hivatkoztak. A határ itt változatlanul zárva van.

Az IRU-tól 2023. február 20-án kapott tájékoztatás szerint a belorusz rendelet nemcsak a korlátozás alól mentesített árukat illetően tartalmaz módosításokat, hanem egyben arról is rendelkezik, hogy lengyel honosságú teherjárművek kizárólag a lengyel-belorusz közös határszakaszon lévő átkelőket tudják használni. Az érvényben lévő határlezárások miatt ez azt jelenti, hogy teherforgalomban lengyel jármű csak Kozlovichi – Kukuryki átkelőt használhatja. Forrás (twitter.com) »


A belorusz fél intézkedéseire válaszul a lengyelek 2023. február 21-én 21:00 órától megtiltják a fehérorosz és orosz teherjárművek áthaladását a Kukuryki–Kozłowiczy határátkelőn. A korlátozás az EU és Európai Szabadkereskedelmi Társulásban részes országok teherjárművekre nem vonatkozik. Forrás (eng.belta.by) »  Lengyel minisztériumi bejelentés »


Lengyelország Kuznica határátkelőt a belarusz (Bruzgi) határon még 2021. november 9-én zárta le. Itt a teherforgalom azóta sem indult meg.


A litván-belorusz határon is változások töréntek. Litvánia egyoldalúan visszavonta a 2019 óta a belorusz vám- és határszolgálatokkal meglévő megállapodását, ami az ellenőrző pontok kapacitásának növelésére, a sorok megszüntetésére és az áthaladó szállítás zavartalansága érdekében kötöttek. A belorusz fél ennek ellenére mindent megtesz, hogy a teherjárművek gyors átkelése biztosított maradjon. Forrás (eng.belta.by) »


 

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.