Ma Lukács napja van.

Az EU és Ukrajna közötti megállapodás meghosszabbítása

A nemzetközi érdekképviseleti összefogás ellenére az EU és Ukrajna közötti közúti megállapodást újabb egy évvel meghosszabbították 2025. június 30-ig, amely így továbbra is engedélymentesen biztosítja az uniós és ukrán fuvarozóknak a kétoldalú és tranzitfuvarfeladatok végzését. A megállapodás automatikusan további fél évvel, 2025. december 31-ig meghosszabbodik, kivéve akkor, ha legkésőbb három hónappal a lejárat előtt legalább az egyik szerződő fél (jelen esetben az EU vagy Ukrajna) jelzi, hogy nem járul hozzá a meghosszabbításhoz. Ehhez azonban alá kell támasztania bizonyítékokkal azt, hogy a megállapodás a közúti fuvarozási piac egészében fellépő súlyos zavart okoz, illetve annak célkitűzése nem teljesül.


Azon túl, hogy az EU szintű kétoldalú megállapodás » időbeli hatályát meghosszabbítják, egyéb gyakorlati feltétek alkalmazásáról is megegyezés született. Többek között az engedélymentes tevékenységet végző járműben kell tartani – az uniós szabályokkal összhangban – egyrészt a közösségi /ukrán tevékenységi engedély hiteles másolatát, illetve új elemként jelenik meg, hogy – a megállapodás hatálya alá tartozó – engedélymentes fuvarfeladatot végző járműveket külön matricával kell ellátni. A megállapodás 1. melléklete szerinti MATRICÁT ITT » töltheti le, amit a jármű szélvédőjén kell elhelyezni. Abban az esetben, ha a jármű nem engedélymentes tevékenységet végez, úgy a matricát el kell távolítani. A megállapodás szövegéből fakadóan a jelölés nélküli járműveket engedélyköteles tevékenységet végző járműveknek kell tekinteni.


A megállapodás részletesen rendelkezik a felek hatóságai közötti együttműködésről annak érdekében, hogy a visszaéléseket elkövető, az okmányokkal csaló, szabályszegő módon működő fuvarozókat az engedélymentes tevékenységekből kizárhassák.


A megállapodás immáron az üresen közlekedő járművek kérdéskörét részletesen tárgyalja. Általánosságban az engedélymentes fuvarokhoz kapcsolódó üres közlekedés változatlanul beletartozik az engedélymentességi körbe. Az újonnan bekerülő 5B. cikk rendelkezései értelmében az Ukrajnába üresen kilépő magyar járművek vezetőinek tudniuk kell igazolni azt, hogy engedélymentes tevékenységet fognak végezni. Míg az Ukrajnából üresen kilépő magyar járművek vezetőinek pedig azt, hogy a megelőző fuvarfeladat engedélymentes kétoldalú EU-ukrán fuvarművelet volt. Az igazolások körében felsorolják a hajórakleveleket, fuvarleveleket, vámáru-nyilatkozatokat, TIR igazolványokat, menetíró készülékek adatait.


A megállapodás védintézkedési mechanizmust tartalmaz arra nézve, hogy uniós tagállamban vagy annak egy részén tapasztalható súlyos piaci zavarok esetén átmenetileg felfüggesszék a megállapodás alkalmazását. Az ideiglenes felfüggesztés azonban legfeljebb három hónapig tarthat, amely az áthaladás engedélymentességét nem befolyásolhatja, és csak arra az földrajzi területre korlátozódhat, amelyen bizonyítható a megállapodás okozta súlyos fuvarpiaci zavar. A felfüggesztéshez uniós döntés szükségeltetik, tagállami önmagában nem elegendő.


A megállapodást hivatalosan 2024. június 20-án írták alá, ugyanakkor az Európai Unió hivatalos lapjában még nem hirdették ki, de már ideiglenesen alkalmazandó. Mivel az új rendelkezések azonnali végrehajtása nehézséget okozna a vállalkozásoknak, ezért a Bizottság 2024. július 10-ig kér átmeneti időszakot alkalmazni, amely időszak alatt a hatóságok ne alkalmazzanak szankciókat a megfelelés hiánya miatt.


az Európai Unió és Ukrajna közötti, a közúti árufuvarozásról szóló, 2022. június 29-i megállapodást módosító Európai Unió és Ukrajna közötti megállapodásnak az Unió nevében történő aláírásáról és ideiglenes alkalmazásáról »

Uniós sajtóközlemény: Az EU és Ukrajna frissíti és meghosszabbítja a közúti szállítási megállapodást »

Az Európai Unió és Ukrajna között létrejött a közúti árufuvarozási megállapodás 2024. június 20-án elfogadott módosításai »


Kapcsolódó cikkünk:

Mikor szükséges engedéllyel és BiReg fuvarregisztrációval rendelkeznie az ukrán honosságú fuvarozónak? »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.