Ma Zsigmond napja van.

Információk az üzbég hatóságok részére kötelezően nyújtandó előzetes adatszolgáltatási eljárásról

Tisztelt TIR Carnet felhasználó Fuvarozók!

Az IRU-tól kapott információk alapján tájékoztatjuk Önöket a TIR-EPD alkalmazás Üzbegisztánnal kapcsolatos változásairól.


Amint az korábbi tájékoztatásunk nyomán Önök előtt is ismeretes, 2015. december 1.-i kezdettel Üzbegisztánban bevezetésre került a szállítmányokra vonatkozó előzetes információ nyújtási kötelezettség. Sajnálatos módon azonban néhány hete megszakadt a TIR-EPD adatkapcsolat az üzbég hatóságokkal, így az előzetes adatszolgáltatás nem volt lehetséges, aminek következtében az eljáró vámtisztviselőre hárult a szükséges adatok rögzítésének feladata.

Az IRU és az illetékes üzbég hatóságok közti tárgyalások eredményeként jelenleg a fuvarozó vállalkozások számára az előzetes adatközlésre az Interaktív állami szolgáltatások egységes portálján keresztül nyílik lehetőség (https://my.gov.uz/en).

Az oldalon történő regisztráció egy mobiltelefonra küldött aktiváló kód segítségével végezhető el, az ehhez szükséges SIM kártya Üzbegisztánban szerezhető be.

Az üzbég vámhatóság kéri az előzetes adatszolgáltatást végző fuvarozókat, bármilyen módon is történik az adatszolgáltatás, ügyeljenek a pontos, fuvarokmányoknak és a szállítmánynak egyaránt megfelelő adatok rögzítésére. Az üzbég vámhatóság által észlelt hibák leggyakrabban a következő mezőkben fordultak elő:

  • áruleírás
  • gépkocsivezető neve és útlevél adatok
  • gépjármű rendszáma
  • csomagok száma
  • áru súlya

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.