Ma Dénes napja van.

Meddig érvényes a tűzoltó készülék veszélyhelyzetben?

A kialakul járványügyi helyzetben sok vállalkozásnál terítékre került a tűzoltó készülékek felülvizsgálati érvényességének kérdése. Erre ad választ a 2020. május 4-én kihirdetett, vonatkozó kormányrendelet.


A 177/2020 (V. 4.) kormányrendelet idevágó részletének lényege: a tűzoltó készülékek felülvizsgálata a veszélyhelyzet végét követő harmincadik napig halasztható.


A jogszabály 6. §-ának 1. bekezdése így fogalmaz:

„A veszélyhelyzet ideje alatt – amennyiben azok végrehajtása a fennálló veszélyhelyzettel összefüggésben kialakult körülmények következtében aránytalan nehézségbe ütközik – az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014.(XII. 5.) BM rendelet 18.mellékletében foglalt 1. táblázatban meghatározott műszaki megoldások időszakos felülvizsgálatát, karbantartását nem kell végrehajtani.”


Az elmaradt időszakos felülvizsgálatokat, karbantartásokat a veszélyhelyzet megszűnése után 30 napon belül le kell bonyolítani.


Ha az időszakos felülvizsgálatot és karbantartást nem hajtják végre, akkor az üzemeltetői ellenőrzéseket legalább havonta egy alkalommal el kell végezni.

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.