Ma Dénes napja van.

Már elektronikusan is ellenőrizhető a karanténban lévő személy

A Magyar Közlönyben megjelent a Kormány 181/2020. (V. 4.) Korm. rendelete az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány vonatkozásában elrendelt hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzéséről.


A május 4-én (hétfőn) megjelent 181/2020. (V. 4.) Korm. rendelet lehetővé teszi a járvány miatt elrendelt hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését. A járványügyi hatóság abban az esetben ellenőrizheti a házi karantén szabályainak betartását – az érintett nagykorú cselekvőképes személy mozgását nyomon követő, valamint az arcképmásának és általa megadott egészségügyi adatainak továbbítására alkalmas – elektronikus szoftverrel, ha az érintett nyilatkozik, hogy a szoftver telepítésének feltételei rendelkezésre állnak, ahhoz megfelelő eszközzel rendelkezik (feltételezhetően okostelefon), és a szoftver telepítését és használatát önként vállalja. A járványügyi hatóság a nyilatkozat beszerzése érdekében kérheti a rendőrség közreműködését. A hatósági házi karantén szabályainak betartását a rendőrség ellenőrzi.


A járványügyi hatóság a hatósági házi karanténra kötelezett személyt a nyilatkozat megtétele előtt tájékoztatja a szoftver telepítésének és használatának önkéntességéről, annak feltételeiről, a szoftver használatával járó előnyökről és kötelezettségekről. Figyelmezteti továbbá az érintettet, hogy ha megtörtént az önkéntes nyilatkozattétel, és ennek ellenére az érintett a szoftver telepítését illetve használatát elmulasztotta, az szabálysértésnek minősül. Figyelmezteti, hogy az önkéntes nyilatkozat megtétele hiányában ellenőrzésnek van helye, valamint a hatósági házi karantén szabályainak megszegése miatt magasabb összegű bírság kiszabására van lehetőség. Szabálysértés esetén a kiszabható pénzbírság 3000 Ft-tól 300.000 Ft-ig terjedhet. Pénzbírság kiszabása helyett figyelmeztetés is alkalmazható.


Az ellenőrzés nem járhat az érintett személy magánéletének szükségtelen zavarásával, 22.00 és 6.00 óra között az érintett személy pihenése indokolatlanul nem zavarható meg. A személyes ellenőrzésre akkor kerülhet sor, ha a szoftver által biztosított ellenőrzés kijátszásának gyanúja merül fel, vagy ha az érintett személy a szoftver használatát elmulasztja. Ha a hatósági házi karanténra kötelezett személy nem tesz nyilatkozatot, a hatósági házi karantén szabályainak megtartását a rendőrség személyes jelenlét útján fokozottan ellenőrzi. A járványügyi hatóság a szoftver alkalmazását az e rendelet hatálybalépését, azaz 2020. május 7-ét megelőzően elrendelt hatósági házi karantén tekintetében is elrendelheti. A hatósági házi karantén megszűnésével az érintett személy a szoftvert törli, a rendőrség az érintett személy ellenőrzését megszünteti. A járványügyi hatóság, valamint a rendőrség az adatokat – ha jogszabály hosszabb határidőt nem állapít meg – a hatósági házi karantén megszűnésétől számított 60 napig kezeli.


Felhívjuk tisztelt tagjaink figyelmét, hogy e rendelet alapján szabálysértést követ el az is, aki a 81/2020. (IV. 1.) Korm. rendelet 4. § (1) bekezdése alapján meghatározott, a rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes által megállapított egyedi magatartási szabályt vagy a 4. § (2) bekezdése szerinti – az országos rendőrfőkapitány által hozott – határozatban foglalt határátlépési, tartózkodási, közlekedési, egészségvédelmi, valamint útvonalra és megállási lehetőségekre vonatkozó szabályt megszegi. A pénzbírság összege 5000 Ft-tól 500.000 Ft-ig terjed. A helyszíni bírság összege 5000 Ft-tól 100.000 Ft-ig, a szabálysértés ismételt elkövetése esetén 150.000 Ft-ig terjed.

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.