Ma Irma, Tímea napja van.

Jogszabályi kötelezettség a 3,5 t feletti járművekhez a tárolási bizonyítvány!

A Magyar Közlöny 98. számában kihirdetett törvénymódosítás alapján a Közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény is előírja, hogy a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg feletti járművek (tehergépkocsi, vontató, pótkocsi, autóbusz) település belterületén való tárolásához hatósági bizonyítványra van szükség. A tárolásra való alkalmasságot a hatósági bizonyítvány kiadásával változatlanul a települési önkormányzat jegyzője állapítja meg. Az új előírások egyúttal új hatósági jogkörrel ruházzák fel a települések jegyzőit.


Az előzetes egyeztetés nélkül kihirdetett módosítás szerint a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg feletti tehergépjármű, vontató, pótkocsi, autóbusz belterületi tárolásához továbbra is a jegyző által kiállított hatósági bizonyítványra van szükség. A kérelem beadására a jármű üzembentartója kötelezett. Újdonság az, hogy amennyiben a hatósági bizonyítvány kiadását követően beálló változások miatt a belterületi ingatlan már nem alkalmas járművek tárolására, a jegyző kötelezi az üzembentartót az ingatlanon történő jármű tárolásának megszüntetésére. Ha az üzembentartó a kötelezésnek határidőn belül nem tesz eleget, a jegyző 500.000 forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtja.


A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvényben megjelenő új szabályok 2021. június 13-tól hatályosak. A Magyar Közlöny 98. számának vonatkozó részét itt » olvashatja.


A korábbi szabály, miszerint tíznél több jármű üzemeltetése esetén az üzembentartó köteles a járműveket telephelyen tárolni, továbbra is érvényben van. A közút kezelője kivételesen indokolt esetben — olyan helyen, ahol a jármű a közúti forgalmat nem zavarja — hozzájárulhat a közúti közlekedési szolgáltatáshoz használt jármű közúton vagy közterületen való tárolásához (261/2011-es kormányrendelet; 13. § 3. bek.). A legfeljebb 3500 kg legnagyobb megengedett össztömegű gépkocsi a közúton vagy más közterületen is tárolható. (89/1988-as kormányrendelet 7. § 3. bek.). Települések belterületein rendszerint az önkormányzat a közútkezelő.


A belterületi ingatlanon való tárolásnál (székhely/telephely) a jegyzői igazolás eddig is szükséges volt a 3,5 tonna feletti járművek forgalomba helyezéséhez/átírásához, viszont a törvény indokolása szerint az újonnan bevezetett előírásokra azért van szükség, mert „A 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsi, vontató, pótkocsi vagy autóbusz tárolására használt székhely- vagy telephelyingatlan olyan területen (például kertvárosias övezet) is elhelyezkedhet, ahol a fenti gépjárművek közlekedése, tárolási helyen való mozgatása úgy valósul meg, hogy az a szomszédos ingatlanokra nézve zavaró zajjal és rezgéssel, az éjszakai-hajnali órákban fényhatással, továbbá szennyezőanyag-kibocsátással jár. Szükséges ezért a települési jegyző számára olyan hatósági hatáskört meghatározni, amelynek keretében a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsi, vontató, pótkocsi vagy autóbusz tárolási lehetőségének megszüntetésére kötelezi az üzemben tartót az ilyen jellegű körülmények – összességében a fenti gépjárművek tárolására való alkalmatlansága – fennállása esetén, és a kötelezésnek eleget nem tevő üzembentartót közigazgatási bírsággal sújtja".


Telephely-igazolást elektronikus úton benyújtható űrlapon kell kérni. A nyomtatványok használatához szükség van az Általános Nyomtatványkitöltő programra (ÁNYK), mely díjmentesen letölthető a NAV honlapjáról »


MKFE Kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.