Ma Gedeon napja van.

Egyhetes kiemelt ellenőrzést tart a rendőrség

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) egy hétig tartó intenzív ellenőrzést tart Európa, s így Magyarország közútjain 2022. szeptember 16–22. között. A „Focus on the road” elnevezésű akcióhoz az Országos Rendőr-főkapitányság is csatlakozik.


A rendőrök figyelmének középpontjában ezúttal a vezetés közben kézben tartott mobiltelefon és más elektronikai készülékek használata lesz, de az egyenruhások természetesen bármilyen más indokkal ellenőrzés alá vonhatják a járműveket és azok vezetőit. A mobilkommunikációs eszközök felelőtlen használata nagyban hozzájárul a balesetek bekövetkeztéhez.


A kézben tartott telefon nemcsak azért hat hátrányosan a vezetésre, mert elvonja a figyelmet, és valamelyik  kezet leköti. Az eszköz használója emellett állandó fókuszváltásra kényszeríti a szemét a távoli (úttest) és közeli (képernyő) célpontok képének éles bemérése közben, és ezt a képalkotási műveletet az emberi agy csak némi késedelemmel tudja végrehajtani. A telefonra történő 3 másodperces rátekintés közben egy 90 km/h sebességgel haladó jármű 75 métert (!) tesz meg.


A hazai közlekedés történetében a mobiltelefon használata miatt bekövetkezett eddigi legsúlyosabb baleset Ceglédbercelnél történt 2018. május 22-én napközben, amikor egy kisbusz frontálisan ütközött egy tehergépjárművel. A tragédiában kilencen vesztették életüket.


az ORFK közleménye »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.