Ma Flórián, Mónika napja van.

Rendelet a közigazgatási bírságok 30%-os emeléséről

A Magyar Közlöny 2023. augusztus 14-én megjelent 117. számában kihirdették a közlekedési közigazgatási bírságokkal összefüggő kormányrendeletek módosításáról szóló 393/2023. (VIII. 14.) Korm. rendeletet. A 2023. szeptember 1-jén életbe lépő módosításokkal — az MKFE előzetes véleményének figyelmen kívül hagyásával — a bírságtételek egységesen, 30%-al fognak emelkedni a 156/2009. (VII. 29.) Korm. rendeletben, illetve a 410/2007. (XII. 29.) Korm. rendeletben. A változás többek között a tachográfok használatával, a vezetési- és pihenőidő szabályok megsértésével, a megengedett legnagyobb össztömeg, tengely- és tengelyterhelés túllépésével összefüggésben alkalmazott bírságösszegeket érinti.


A rendelet tervezetét a kormányzat augusztus elején előzetesen véleményezésre közzétette. Az MKFE — élve a lehetőséggel — hivatalos véleményezést juttatott el az illetékes Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkárának. Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkárnak az MKFE leszögezte, hogy a visszatartó erőt nem a bírságok emelése fogja meghozni, hanem a hatékonyabb ellenőrzés. A piacvédelmi intézkedések körében az MKFE régóta szorgalmazza például a BiReg-rendszer fejlesztésével együtt az ÉKM ellenőri csoportjának bővítését, melyhez forrásokat kellene biztosítani, akár a befolyt bírságok bizonyos részének célzott elkülönítésével. A külföldiekkel szemben alkalmazott bírságok emelése elfogadható törekvés, a járművezetőkkel szembeni bírságoknál viszont csakis indokolt esetben kellene módosítani az összegeken, hiszen a magas bírságok is hozzájárulnak az alágazatot egyre jobban sújtó munkaerőhiányhoz. Az MKFE javaslatai viszont nem jelentek meg az augusztus 14-én kihirdetett jogszabályban, mivel a tervezet szövegéhez képest változtatás nem történt.


A bírságrendeletek módosításával kapcsolatosan 2023. augusztus 9-én elküldött MKFE véleményezését itt olvashatja »

A közlekedési tárca az MKFE javaslatait elutasította, a véleményezés lezáró összefoglalójában » szakmai indokként azt megjelölve, hogy a tervezet a Kormány döntését hajtja végre, míg jogi indokként, hogy a javaslat ellentétes a jogszabály céljával.

A közlekedési közigazgatási bírságokkal összefüggő kormányrendeletek módosításáról szóló 393/2023. (VIII. 14.) Korm. rendelet »


tovább a teljes 156/2009. (VII. 29.) Korm. rendeletre »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.